Δολοφόνησαν Ρώσο πληροφοριοδότη με δηλητηριασμένη σούπα

Ο θάνατος ενός Ρώσου πληφοροριοδότη, του Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι, την ώρα που έκανε τζόκινγκ έξω απ’ το σπίτι του στο Γουέιμπριτζ της νότιας Αγγλίας φαίνεται να προήλθε από μια δηλητηριασμένη σούπα, σύμφωνα με το πόρισμα προκαταρκτικής έρευνας. Ο Περεπιλίτσνι ήταν βασικός μάρτυρας σε υπόθεση με μεγάλες απάτες που είχαν σκηνοθετήσει την εκστρατεία κατά του δικηγόρου Σεργκέι Μανίιτσκι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή. Μάλιστα ο 44χρονος Ρώσος φέρεται να βοηθούσε Ελβετούς ερευνητές να ελέγξουν Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονταν σε απάτες. Οι δύο νεκροψίες που διενεργήθηκαν δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία θανάτου του.

Αν και τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία στο τελευταίο γεύμα του Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι «ξεπλύθηκαν», στο στομάχι του βρέθηκαν ίχνη μιας χημικής ουσίας που συνδέεται μ’ ένα δηλητηριώδες φυτό. Πάντως από την προανάκριση των βρετανικών δικαστικών αρχών διαπιστώνεται ότι κάποιος μπορεί να άλλαξε το συστατικό στη σούπα του θύματος με λάπαθο, που πολύ δημοφιλές στη Ρωσία. Αλλά το βότανο αυτό δεν βρέθηκε στο στομάχι του 44χρονου Ρώσου. Βρέθηκαν όμως ίχνη μια χημικής ουσίας που υπάρχει στο δηλητηριώδες φυτό Gelsemium elegans.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας Legal and General, στην οποία το θύμα είχε κάνει μια πανάκριβη ασφάλεια ζωής λίγο πριν το θάνατό του, ρώτησε στην προανάκριση γιατί κανείς δεν ρώτησε τη χήρα τι είχε φάει ο άνδρας της για μεσημεριανό τη μέρα που πέθανε. «Τα περιεχόμενα του στομαχιού του Περεπιλίτσνι ξεπλύθηκαν λίγο μετά το θάνατό του. Μια ποσότητα υλικού ανακτήθηκε στη συνέχεια από τη στομαχική του κοιλότητα», ανέφερε ο Μπομπ Μόξον Μπράουν και πρόσθεσε ότι υπάρχει «η πιθανότητα κάποιος να αντικατέστησε την ξινήθρα με άλλο φυτό».

Η Hermitage Capital Management υποστήριξε ότι ο Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι μπορεί να δολοφονήθηκε επειδή βοήθησε το επενδυτικό fund να αποκαλύψει μια ρωσική επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο η Hermitage όσο και η Legal and General ισχυρίζονται ότι πιθανότατα Ρώσοι πράκτορες κρύβονται πίσω απ’ το θάνατο του Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι. Βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι ο θάνατος Περεπιλίτσνι έχει πολλές ομοιότητες με τη δολοφονία του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο. Η τακτική ανάκριση για το θάνατο του Περεπιλίτσνι θα αρχίσει στις 5 Ιουνίου.