Η Σκωτία θα κάνει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της

Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του φθινοπώρου του 2018 ή την άνοιξη του 2019, θα επιδιώξει η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας όπως ανακοίνωσε η Πρώτη Υπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζον. Όπως επισήμανε η κ. Στέρτζον «η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι», εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό της ότι «έπεσε σε τοίχο» όποτε ζήτησε από την Τερέζα Μέι ειδική μέριμνα για τη Σκωτία στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μισό βήμα συμβιβασμού» ανέφερε ότι η κ. Στέρτζον και υπενθύμισε ότι η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε το 2014 ότι θα συναινέσει στη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αν υπάρξει αλλαγή των συνθηκών, προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτό έχει συμβεί τώρα».

Σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτηση και ψηφοφορία για την τροπολογία στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους Ευρωπαίους μετανάστες. Αν η έκβαση είναι αυτή στην οποία ποντάρει η Τερέζα Μέι, να περάσει το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή δίχως διορθώσεις, η επιστολή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα σταλεί από την πρωθυπουργό αμέσως μετά, ενδεχομένως την Τρίτη ή την Τετάρτη.