Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση στην Ολλανδία και από το Μετς- Έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία

Ακολουθώντας τα χνάρια του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει την επιθετική ρητορική εξαπολύοντας ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς προς την ολλανδική κυβέρνηση.

Μάλιστα  σήμερα, Κυριακή 12 Μαρτίου,  κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, δήλωσε πως η Ολλανδία είναι η «πρωτεύουσα του φασισμού», συνεχίζοντας την διένεξη για την πολιτική εκστρατεία που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα μεταξύ των Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμού…», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια της επίσκεψή του στην πόλη Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Η Γαλλία παίζοντας τον ρόλο του πυροσβέστη σε αυτό το θρίλερ που έχει εκτυλιχθεί τα τελευταία 24ωρα με την Άγκυρα και την Ευρώπη, δέχτηκε τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών σε συγκέντρωση στη γαλλική πόλη Μετς, για να διαφημίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες ομιλίες ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελβετία και στην Ολλανδία με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα.
mevlut-cavusoglu
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δικαιολόγησε την άδεια για την τουρκική εκδήλωση στην πόλη Μετς κάνοντας λόγο για «Κράτος δικαίου».
«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει προφανής απειλή διαταραχής της δημόσιας τάξης, δεν υπήρχε λόγος να απαγορεύσουμε την εκδήλωση, η οποία, παρεπιπτόντως, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ανάμειξης στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε.

Με την κίνηση αυτή του Γάλλου πρωθυπουργού διαφώνησε  έντονα ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν  ο οποίος κατηγόρησε την γαλλική κυβέρνηση ότι «διαχειρίστηκε λάθος την υπόθεση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκδήλωση.

«Αντιδρώντας έτσι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε προφανή ρήξη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση για την διαχείριση των τουρκικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Φιγιόν.
Ο συντηρητικός υποψήφιος εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ολλανδία «υπέστησαν ύβρεις με απαράδεκτο τρόπο» τονίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις αξίες που οικοδόμησαν το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν  και οι Οικολόγοι «Πράσινοι» όπου καταδίκασαν το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για να γίνει η τουρκική εκδήλωση στο Μετς. «Αυτό κάνει τη Γαλλία συνένοχο της απολυταρχικής κατεύθυνσης που παίρνει η Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
«Η ευθύνη της Γαλλίας και της ευρωπαϊκής ένωσης θα ήταν να υποστηρίξουν τα προοδευτικά κινήματα και να καταγγέλλουν ασταμάτητα την απολυταρχική επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος, πριν ακόμη η τουρκική κυβέρνηση θελήσει να μεταφέρει την προεκλογική της εκστρατεία πέρα από τα σύνορά της», δήλωσαν οι Οικολόγοι.

0-gran_

Πάνω από όλα ψυχραιμία ζήτησε ο  Ζαν Μαρκ Ερό απέναντι στις εντάσεις που υπήρξαν ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία και κάλεσε «επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τις ακραίες εκδηλώσεις και τις προκλήσεις».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο  Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους Ολλανδούς, όπως το έκανε και για τους Γερμανούς, ότι είναι «φασίστες» και ότι επηρεάζονται από «τα κατάλοιπα του ναζισμού», ενώ απείλησε την Ολλανδία με αντίποινα.

Αναλυτές, πάντως, στην Τουρκία, τονίζουν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευνοεί όλους.Και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προεκλογικά πιέζονται από ακροδεξιά κόμματα, αλλά ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού θεωρούν ότι κάθε εκδήλωση προπαγάνδας για το δημοψήφισμα που απαγορεύεται στην Ευρώπη συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εθνικιστές στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ.

Αυτό φαίνεται να ενισχύει τη ρητορική της βαλλόμενης από παντού Τουρκίας, που έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Βούτυρο στο ψωμί του Προέδρου Ερντογάν , που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε και τα καλύτερα δυνατά μηνύματα για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Ιδιαίτερα που στο στρατόπεδο τον εθνικιστών που προσεταιρίστηκαν για το δημοψήφισμα της αναθεώρησης του Συντάγματος επικρατεί διχασμός.