Σε ντελίριο ο Ερντογάν απειλεί τους Ολλανδούς: Θα πληρώσετε για ό,τι μας κάνατε

Παρά τις προθέσεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του εξαπολύοντας νέες απειλές σε βάρος της ευρωπαϊκής χώρας.

«Θα πληρώσετε το τίμημα για την ντροπιαστική αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι η συμπεριφορά των Ολλανδών θυμίζει τον ναζισμό και τον φασισμό. «Θα πληρώσετε γιατί πλήξατε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία και αποφασίσατε να τις θυσιάσετε στον βωμό των εκλογών», τόνισε σχετικά με την απαγόρευση της Υπουργού του να φτάσει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ το βράδυ του Σαββάτου.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, είπε εμφατικά ότι “όποιος επιτίθεται στους πολίτες μου με σκυλιά πληρώνει το τίμημα», αναφερόμενος στη χρήση σκύλων της ολλανδικής αστυνομίας για να διαλυθούν οι εκατοντάδες Τούρκοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία».

 

Όσο για την απαγόρευση ανάλογων εκδηλώσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ομιλητές Τούρκους αξιωματούχους, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η δύση έχει αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο τις τελευταίες ημέρες. Είπα ότι ξύπνησε ο ναζισμός, αλλά έκανα λάθος. Ο ναζισμός υπήρχε στη δύση».

«Πού είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση;», διερωτήθηκε, τονίζοντας και πάλι ότι η συμπεριφορά των Ολλανδών δεν θα μείνουν αναπάντητες. «Θα πληρώσουν τη συμπεριφορά τους», πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Θα παίρνουμε μέτρα εναντίον τους μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα σε βάρος της Ολλανδίας μέχρι η χώρα να ζητήσει συγγνώμη. «Περιμένουμε να δούμε αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη φασιστική ενέργεια της Ολλανδίας», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από ομιλία του στην πόλη Μετς.

Αντίστοιχα και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρί, τόνισε ότι “έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά».

Ο Ρούτε προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε την Κυριακή ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η χώρα του.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

 

Ωστόσο τόνισε ότι “η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Περίπου 500.000 Τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.