Τεταμένες οι oλλανδοτουρκικές σχέσεις - Ερντογάν: Ξεχάστε την Τουρκία ναζιστές

Με απειλές αντιτάχθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της Ολλανδίας να μην επιτρέψει την προσγείωση του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Χάγη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι θ’ απαντήσει έμπρακτα στην απαγόρευση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» συνέχισε εξοργισμένος ο Ερντογάν. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία” απείλησε.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η Ολλανδική απαγόρευση στην προσγείωση της πτήσης επί Ολλανδικού εδάφους, του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η Ολλανδία, επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς σήμερα στο Ρότερνταμ, όπου και θα μιλούσε υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, παρά τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά της συγκεκριμένης χώρας: “Αν οι Ολλανδικές αρχές απαγορεύσουν την πτήση μου τότε  οι κυρώσεις μας σε βάρος της Ολλανδίας θα είναι πολύ σκληρές. Αυτές είναι φασιστικές πρακτικές». Ο κ. Τσαβούσογλου είχε συμπληρώσει πως θα προσγειωνόταν στην Ολλανδία ο,τι κι αν γινόταν.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook, τόνισε με ανακοίνωση της ότι η ακύρωση της άδειας αφορά καθαρά λόγους «δημόσιας ασφάλειας και τάξης» και ξεκαθάρισε ότι είχε συζητηθεί μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, να γίνει κάποιου είδους ιδιωτική ή «κλειστή» συγκέντρωση μικρότερου χαρακτήρα, σε κάποιο προξενείο, αλλά η τουρκική πλευρά απείλησε με κυρώσεις: «Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού”.

«Πολλοί Τούρκοι της Ολλανδίας έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα σχετικά με το τουρκικό Σύνταγμα. Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενημέρωσή τους μέσω συναντήσεων, σχετικά με αυτό. Αλλά, μόνο εφόσον αυτές οι συναντήσεις δεν ωθούν σε εντάσεις στην κοινωνία. Και όποιος θέλει μια συνάντηση πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να σεβαστεί τους κανόνες σε αυτό το θέμα» συμπληρώνεται στην κυβερνητική ανάρτηση.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέλος, απαντώντας στο σχόλιο του Τούρκου προέδρου ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, επεσήμανε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» και συνέχισε: “Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο.Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».