Στα μαχαίρια Βίλντερς με Τουρκία: "Μείνετε μακριά από τη χώρα μας"

Η διπλωματική κόντρα μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, μετά και την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων αξιωματούχων σε ολλανδικό έδαφος, όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο, με τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς να διαδηλώνει σήμερα μπροστά στην τουρκική Πρεσβεία στη Χάγη, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα: “Μείνετε μακριά από τη χώρα μας».

Ο επικεφαλής του “Κόμματος για την Ελευθερία”, εξέφρασε μ’ αυτόν τον τρόπο για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του σε επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην πατρίδα του, έχοντας ήδη καλέσει την ολλανδική κυβέρνηση να κηρύξει σύσσωμη την τουρκική κυβερνητική ομάδα «persona non grata».

Σημειώνεται πως η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας αναμένεται να κλιμακωθεί με αφορμή και την προγραμματισμένη επίσκεψη του Tούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μια επίσκεψη που συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ολλανδία.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, το ολλανδικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα προς τις ολλανδικές αρχές με το οποίο ζητεί τη συνεργασία τους για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Ρότερνταμ, προκειμένου να λάβει μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση των υποστηρικτών του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Και ενώ η “κοκορομαχία” Τουρκίας-Ολλανδίας μαίνεται, οι Ολλανδοί προσέρχονται στις κάλπες την προσεχή Κυριακή με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα (25 έδρες) του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς έναντι του κυβερνώντος φιλελεύθερου κόμματος (24 έδρες) του Μαρκ Ρούτε.