H Πολωνία ζητά απ' την Ε.Ε. να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Ντ. Τουσκ

Την αντίθεσή της στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο με επιστολή της στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Η Πολωνή πρωθυπουργός κατηγορεί τον Ντ. Τουσκ ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία.

Στην επιστολή της η κ. Σίντλο σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, βάσει του οποίου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δέχεται πολιτική επίθεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ωστόσο δεν διευκρινίζει σε ποια παρέμβαση του κ. Τουσκ αναφέρεται.

Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι η Πολωνή πρωθυπουργός αναφέρεται σε ομιλία που πραγματοποίησε ο κ. Τουσκ στις 17 Δεκεμβρίου στο Βρότσλαβ μέσω της οποίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να σεβαστεί «τον λαό, τις συνταγματικές αρχές και αξίες». Η ομιλία του κ. Τουσκ πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μπροστά από το πολωνικό κοινοβούλιο.

Διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από το κυβερνητικό κτίριο εμπόδιζαν την έξοδο της Πολωνής πρωθυπουργού και του επικεφαλής του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καταλάβει το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Στην επιστολή της η κ. Σίντλο αναφέρεται στο περιστατικό αυτό και επισημαίνει ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης της υιοθέτησης του προϋπολογισμού ήταν, βάσει του πολωνικού συνταγματικού πλαισίου, απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικές μεθόδους». Παράλληλα εξηγεί την απόφαση της Βαρσοβίας να παρουσιάσει ως υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριουζ- Βόλσκι και δηλώνει η κ. Σίντλο ότι η επανεκλογή του Τουσκ «παρά την αντίθεση της κυβέρνησης της χώρας καταγωγής του θα έρθει σε αντίθεση με τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του έργου του Συμβουλίου».

Σε συνέντευξή του ο κ. Κατσίνσκι δήλωσε χθες ότι κατά τη γνώμη του ο κ. Τουσκ είναι «ο Γερμανός υποψήφιος» και υπογράμμισε ότι αν παραμείνει στη θέση του προέδρου, η κρίση στην Ε.Ε. θα επιδεινωθεί.