Νέοι μπελάδες για τον Φιγιόν - Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας

Δεν του έφτανε το σκάνδαλο με τη σύζυγο και τα παιδιά του, τώρα παραιτήθηκε και ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας.

Όπως φαίνεται τα πράγματα για τον Φρανσουά Φιγιόν αποτυπώνουν το γνωστό “ενός κακού μύρια έπονται”. Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα πρέπει να βρει άμεσα τον αντικαταστάτη του Πατρίκ Στεφανινί, καθώς ο τελευταίος ξεκαθάρισε ότι η παραίτησή του θα ισχύσει από το βράδυ της Κυριακής.

Νωρίτερα το κεντροδεξιό κόμμα UDI, που διαθέτει 28 βουλευτές στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, κάλεσε το κόμμα των Ρεπουμπλικανών του Φιγιόν να επιλέξουν άλλον υποψήφιο.

Όπως αναφέρει ο Στεφανινί στην επιστολή παραίτησής του, ένας από τους λόγους που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τον Φιγιόν είναι ότι τον είχε συμβουλέψει να αποχωρήσει έπειτα από το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας του, Πενέλοπι, και δύο από τα παιδιά του σε βάρος του γαλλικού Δημοσίου. Ωστόσο ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει στη θέση του.

Ο Στεφανινί σημειώνει πως όταν ο Φιγιόν επέλεξε να μην εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της προεδρίας, βρέθηκε σε μια μειονότητα μέσα στην πολιτική του ομάδα και δεν ήταν πλέον στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί της προεκλογικής του καμπάνιας. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι δεν ήταν πλέον σίγουρος ότι ο Φιγιόν δεν θα αποκλειστεί απ’ τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δεν είναι ο μόνος που αφήνει τον Φιγιόν στα κρύα του λουτρού, καθώς και άλλα μέλη της ομάδας της προεκλογικής του καμπάνιας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Παράλληλα αρκετοί βουλευτές απ’ το κόμμα του κάνουν εκστρατεία υπέρ της αντικατάστασής του απ’ τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ηττήθηκε απ’ τον Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Παρά την όλη αναστάτωση, ο 62χρονος πολιτικός εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάνει κάτι κακό, λέγοντας ότι έχει πέσει θύμα μιας “πολιτικής δολοφονίας”.

Η απώλεια της υποστήριξης του UDI δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην υποψηφιότητά του, γιατί η συμμαχία του κεντροδεξιού αυτού κόμματος με τους Ρεπουμπλικανούς είναι σημαντική καθώς διευρύνει την εκλογική τους βάση.

O ηγέτης του UDI, Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ, είπε ότι ο Φιγιόν έχει γίνει «βαρίδι» κι όσο παραμένει υποψήφιος η κεντροδεξιά πορεύεται σε μια σίγουρη ήττα.