Αντίποινα ΕΕ στις ΗΠΑ: Υποχρεωτική η θεώρηση εισόδου στην ΕΕ για τους Αμερικανούς

Την απόφαση να επιβάλλει αντίποινα στους Αμερικανούς πολίτες, πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την απαίτηση της Ουάσινγκτον στους πολίτες πέντε ευρωπαϊκών χωρών να έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα), προκειμένου να μπουν στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή να αναθεωρήσει άμεσα την εξαίρεση των Αμερικανών από την υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου για να εισέλθουν στην ΕΕ, προωθώντας ουσιαστικά μια νέα βίζα αντί… βίζας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα με στόχο την προσωρινή επαναφορά της υποχρέωσης των πολιτών των ΗΠΑ για θεώρηση εισόδου, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον αρνείται να παράσχει πρόσβαση στην επικράτειά της χωρίς θεώρηση εισόδου στους πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ».

Κατά την διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας οι Ευρωβουλευτές, με ανάταση χειρός υιοθέτησαν κατά πλειοψηφία μια μη υποχρεωτική απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή, ζητώντας από την Επιτροπή να δράσει «μέσα σε δύο μήνες».

Μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο κλίμα της έντονης δυσπιστίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον μετά και την εκλογή το προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ και εκφράσει την ικανοποίησή του για το Brexit.

Οι πολίτες πέντε χωρών από τις 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Πολωνία, Ρουμανία) εξακολουθούν να πρέπει να ζητούν θεώρηση εισόδου (βίζα) για τις μικρής διάρκειας διαμονές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιβάλλει υποχρέωση θεώρησης εισόδου στους Αμερικανούς που έρχονται στην ΕΕ για λιγότερο από τρεις μήνες, έχει αιτηθεί ήδη από το 2014 να πράξει ανάλογα και η Ουάσινγκτον για τους περισσότερους από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.