Ολάντ: Στις 15 Ιανουαρίου η Σύνοδος κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε πως στις 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας-Ουκρανίας, με επίκεντρο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο Inter, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα του Καζακστάν.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως επιθυμεί να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αν επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Χωρίς να διευκρινίζει ποιες ακριβώς είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ο Ολάντ είπε πως επιμένει στην άρση.

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι σε συνομιλία του με τον Πούτιν, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας τον διαβεβαίωσε πως “δεν θέλει να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία”.

Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής καγκελαρίας, Σ. Γκαμπριελ, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν και νέες κυρώσεις.

Πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβαίνουν σε εκκλήσεις για χαλάρωση ή και πλήρη άρση των κυρώσεων για τη Ρωσία, οι οποίες έπληξαν το τραπεζικό σύστημα, την ενεργειακή βιομηχανία και τις κατασκευαστικές εταιρίες όπλων, καθώς στόχευαν σε ισχυρές προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

Μεταξύ των μελών είναι και πολιτικοί από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.