"Face control" εισάγουν οι Γάλλοι στα παρισινά αεροδρόμια

Τα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια της Γαλλίας, μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι δρακόντεια, ωστόσο η εταιρεία διαχείρισης των παρισινών αεροδρομίων, Groupe ADP, προχωρά ένα βήμα περαιτέρω, εισάγοντας ένα νέο λογισμικό τύπου “face control”. Μια κίνηση που έρχεται την ίδια στιγμή που τα διεθνή αεροδρόμια κάνουν αγώνα δρόμου για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Όλοι οι επιβάτες, αναμένεται να περνούν από έλεγχο των χαρακτηριστικών του προσώπου τους, έτσι ώστε να ελέγχονται στον πλέον επαρκή βαθμό οι πάντες, πόσω μάλλον οι μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες, μετά και τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Το νέο λογισμικό κατασκευάστηκε από την πορτογαλική εταιρεία Vision-Box και τη Morpho Detection, μονάδα της Safran που τώρα έχει πωληθεί στην Smiths Group. Η γαλλική κυβέρνηση ελέω και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Νίκαια το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, απαίτησε να έχει στη διάθεσή της ηλεκτρονικά αρχεία από κάθε επιβάτη που περνούσε τον συνοριακό έλεγχο. Εξ ου και ο διπλασιασμός του αριθμού των επιβατών που έμπαιναν σε πρόσθετη αναμονή τουλάχιστον μιας ώρας, ώστε να περάσουν τους ελέγχους.

Το λογισμικό της Vision-Box, όπως προβλέπεται θα μπορεί να ελέγχει τις φωτογραφίες των διαβατηρίων καθώς και να τις συγκρίνει με τα πρόσωπα των επιβατών και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν υπάρξει κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα και το γαλλικό κράτος καταφέρει τελικά να αξιοποιήσει το λογισμικό, ο αριθμός των επιβατών που θα εξετάζονται βιομετρικά για να επιταχυνθεί η είσοδός τους θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 20%.