Στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, εξελέγη ο Γιαχία Σίνουαρ, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια.

«Ο Γιαχία Σίνουαρ εξελέγη επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του κινήματος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Σίνουαρ, βρίσκεται στην μαύρη λίστα των τρομοκρατών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και είναι και ένας από τους ιδρυτές του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, που εδώ και δέκα χρόνια διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η διαδικασία των εσωτερικών εκλογών να έχει “κολλήσει” για πολλούς μήνες.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως οι εσωτερικές εκλογές που διεξάγονται στην Χαμάς, συνεχίζονται τόσο εντός όσο και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, με τον βουλευτή Χαλίλ αλ Χάγια να είναι πλέον ο δεύτερος τη τάξει στο Πολιτικό Γραφείο του κινήματος στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο Σίνουαρ, θεωρείται και ο επικρατέστερος στην “κούρσα” της διαδοχής του ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στο Κατάρ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τον γεννηθέντα το 1962 στον καταυλισμό προσφύγων του Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Σίνουαρ, στον κατάλογό τους με τους «διεθνείς τρομοκράτες», μαζί με άλλα δύο στελέχη της Χαμάς και του ένοπλου βραχίονά της, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Ο Σίνουαρ είναι και ο ιδρυτής του τομέα «Μαζντ», μιας μονάδας συλλογής πληροφοριών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Το 1988 συνελήφθη για «τρομοκρατική δραστηριότητα» στο Ισραήλ και καταδικάστηκε και σε τετράκις ισόβια. μως, αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2011 στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής χιλίων Παλαιστίνιων κρατούμενων με τον Γαλλοϊσραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που ήταν επί πέντε χρόνια όμηρος της Χαμάς.