Συνάντηση Αφρικανών ηγετών για δράσεις εναντίον των ανταρτών Χούτου

Αφρικανοί αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στην Αγκόλα στις 15 και 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσουν τις δράσεις τους, για τον αφοπλισμό των ανταρτών Χούτου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μόλις το ένα τέταρτο των ανταρτών  Χούτου παραδόθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που είχε δοθεί από τους ηγέτες της περιοχής, με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζούμα να δηλώνει πως “337 αντάρτες παραδόθηκαν”.

“Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους που τους είχαν επιβληθεί”, συμπλήρωσε.

Οι Χούτου εμπλέκονται στην γενοκτονία της Ρουάντα, η οποία ήταν η αποκορύφωση της πολύχρονης αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα στην πλειοψηφία της φυλής Χούτου και στην μειοψηφίατης φυλής Τούτσι.  Στην πορεία των συγκρούσεων τέθηκε επί τάπητος η ιδέα της «τελικής λύσης» για την πλήρη εξαφάνιση των Τούτσι, που είχαν θέσεις εξουσίας στην Ρουάντα επί αποικιοκρατίας.  Και η ιδέα τέθηκε σε εφαρμογή το 1994. Μέσα σε περίπου 100 ημέρες, μεταξύ 9Απριλίου και μέσα Ιουλίου του 1994, δολοφονήθηκαν 500.000 – 1.000.000  πολίτες της Ρουάντα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κυρίως Τούτσι αλλά και πολλοί μετριοπαθείς Χούτου. Ο αριθμός των σφαγιασθέντων αντικατόπτριζε τότε το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και το 70% του συνολικού πληθυσμού των Τούτσι που κατοικούσαν στην Ρουάντα. Η σφαγή της Ρουάντα έχει φθάσει και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.