Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Συνέντευξη με θέμα το Κόσοβο και το μέλλον της Σερβίας

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Prva του Βελιγραδίου, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου, δηλώνοντας:  “είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για μια συνεκτική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου”.

Ενώ προσέθεσε: “Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, για το θέμα”.

Στη συνέντευξή του, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά θέματα της Σερβίας, μιλώντας για το μέλλον της χώρας,  και για τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκαμψη της χώρας με τα αποτελέσματα να γίνονται ορατά από το Μάιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σερβία θα εξέλθει από την ύφεση αν καταφέρει να πουλήσει με επιτυχία την πλειοψηφία των μετοχών της δημόσιας επιχείρησης Zelezara Smederevo και αν συνεχίσει να ανανεώνει την παραγωγή σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και την παραγωγή άνθρακα μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία την περασμένη άνοιξη.

Η Σερβία θα χρειαστεί να δανειστεί από το τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017 προκειμένου να “ηρεμήσει από τα συσσωρευμένα χρέη, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος”.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Σερβία, έχουν αξιολογηθεί ως θετικά από οικονομικούς εμπειρογνώμονες της χώρας και του εξωτερικού, σημειώνοντας: “η Σερβία είναι στο σωστό δρόμο”.

“Θα συνεχίσω τα μέτρα λιτότητας” σημείωσε ο Βούτσιτς, καθώς -όπως τόνισε- μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον σέρβο πρωθυπουργό, “η Σερβία δεν θα είναι μια φτωχή χωρά, όταν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. (Η ένταξη της Σερβίας, αναμένεται μετά το 2020).

Τέλος δήλωσε: “Οι μελλοντικές γενιές θα είναι ευγνώμονες για μένα, αν και είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το σημείο το 70% έως 80% των ανθρώπων έχουν κατανόηση και είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ό,τι κάνουμε”.