Το 49% των Αμερικανών συμφωνεί με το ξενοφοβικό διάταγμα Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, το 49% των Αμερικανών υποστηρίζει είτε πλήρως είτε εν μέρει την εντολή Τραμπ, ενώ στον αντίποδα το 41% διαφωνεί πλήρως ή μερικώς.

Η επίμαχη εκτελεστική εντολή απαγορεύει για 120 ημέρες την είσοδο σε όλους τους πρόσφυγες, και επ’ αόριστον για τους πρόσφυγες συγκεκριμένα από τη Συρία. Παράλληλα απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος σε πολίτες της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Υεμένης, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Σουδάν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, το 49% των Αμερικανών υποστηρίζει είτε πλήρως είτε εν μέρει την εντολή Τραμπ, ενώ στον αντίποδα το 41% διαφωνεί πλήρως ή μερικώς. Το 10% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Οι απαντήσεις φαίνεται πως συνδέονται άρρηκτα με την πολιτική ταυτότητα των πολιτών. Το 53% των Δημοκρατικών δήλωσε πως διαφωνεί απόλυτα με το διάταγμα, ενώ αντίθετα το 51% των Ρεπουμπλικάνων απάντησε πως συμφωνεί απόλυτα.

Σαφώς μικρότερο πάντως είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι η απαγόρευση θα βελτιώσει την εθνική ασφάλεια, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ.

Συγκεκριμένα, μόλις το 31% δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο ασφαλές χάρη στην απαγόρευση, ενώ 26% είπε ότι αισθάνεται λιγότερο ασφαλές. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα απάντησαν πως οι ΗΠΑ θέτουν καλό παράδειγμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ το 41% εκτίμησε ότι πρόκειται για κακό παράδειγμα.

Σημειώνεται πάντως ότι οι περισσότεροι δεν υποστηρίζουν τη θέση Τραμπ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δεχτούν χριστιανούς πρόσφυγες, αλλά όχι μουσουλμάνους. Το 72% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε αντίθετο με αυτή τη γραμμή, ενώ αρνητικό εμφανίστηκε και το 45% των Ρεπουμπλικάνων.

Η Σέριλ Χόφμαν, 46, από το Σούμερντακ, Βιρτζίνια, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη που ο Τραμπ διέταξε την απαγόρευση. “Κατανοώ ότι η χώρα ιδρύθηκε με βάση τους μετανάστες”, είπε η Χόφμαν, η οποία συμμετείχε στη δημοσκόπηση. “Έλεος, το καταλαβαίνω αυτό. Αλλά ανησυχώ γιατί οι πρόσφυγες έρχονται εδώ και υποστηρίζονται από τους φόρους που καταβάλλω εγώ”. Αντίθετα, η Βερόνικα Μπιουτέλ, 57, από το Γκριν του Οχάιο, που επίσης συμμετείχε στη δημοσκόπηση, είπε, “Ναί, όντως ζούμε σε τρομακτικές επιχές, αλλά υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι τρόποι να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία”.

Ο Ουέστι Έγκμοντ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωμάτωσης Μεταναστών στο Κολέγιο της Βοστόνης, είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν αποκτήσει σταδιακά μια εχθρότητα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς έχει μετατεθεί το βάρος της προέλευσης των ροών από την ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συγκέντρωσε τις γνώμες 1.201 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν 453 Δημοκρατικοί και 478 Ρεπουμπλικανοί. Έχει περιθώριο σφάλματος – ένα μέτρο ακρίβειας μέτρησης – 3 ποσοστιαίων μονάδων για ολόκληρο το δείγμα και 5 ποσοστιαίες μονάδες για τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
Τραμπ προς διπλωμάτες: Εφαρμόστε το διάταγμα, αλλιώς θα φύγετε!

Σχεδόν 900 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν ένα εσωτερικό υπόμνημα διαμαρτυρίας ενάντια στα αμφιλεγόμενα διατάγματα του Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό εισόδου προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ από πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, ανέφερε σήμερα μια πηγή με γνώση του υπομνήματος.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι το εσωτερικό υπόμνημα έχει υποβληθεί στην διοίκηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε χθες πως έχει γνώση του υπομνήματος, αλλά προειδοποίησε τους διπλωμάτες καριέρας «είτε να εφαρμόσουν το διάταγμα, αλλιώς μπορούν να αποχωρήσουν».