Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Φιγιόν-Μακρόν δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μόλις στο 1% κοντα στα όρια του στατιστικού λάθος είναι η διαφορά που χωρίζει τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν από τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Την νέα δημοσκόπηση διενέργησε το Ινστιτούτο Kantar Sofres-Onepoint για το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την δεξιά εφημερίδα Figaro και το κανάλι της Βουλής LCI ρωτώντας 1.032 άτομα.

fillon_5

Στο ενδεχόμενο που η ψηφοφορία διεξαχθεί χωρίς τη συμμετοχή του Φρανσουά Μπαϊρού, η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει ένα ποσοστό 25%. Κατά πόδας την ακολουθεί με τρεις μονάδες διαφορά (22%) ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος νιώθει την καυτή ανάσα του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

macron800

Ο Μακρόν νικά τον Φιγιόν στο β’ γύρο

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου, στην περίπτωση που στην κούρσα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές συμμετέχει και ο Φρανσουά Μπαϊρού, τότε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει το 21% των ψήφων έναντι 20% του Εμανουέλ Μακρόν ηγέτη του ‘”En Marche!” («Εμπρός!»), ενώ η Μαρίν Λεπέν παραμένει σταθερή στο 25%.

demo_7

Η σφυγμομέτρηση επιχείρησε να μετρήσει τις επιδόσεις των τριών φαβορί σ’ έναν δεύτερο γύρο. Συγκεκριμένα αν βρεθούν αντιμέτωποι ο Φιγιόν με την Λεπέν, τότε ο Φιγιόν επικρατεί μ’ ένα συντριπτικό ποσοστό 60%. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 65%, θα έπιανε ο Μακρόν απέναντι στη Λεπέν. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θα νικούσε και τον Φρανσουά Φιγιόν στο β’ γύρο με 58% έναντι 42%.