Σκληραίνει την στάση της η Δανία στους πρόσφυγες: Καλεί τα δίχρονα να μάθουν την γλώσσα

Η Δανία καλεί τα παιδιά των μεταναστών να μάθουν την γλώσσα της χώρας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενσωμάτωσης του μεταναστευτικού πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν το πράξουν θα χάσουν αυτομάτως τα προνόμια που τους παρέχει το κράτος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση της Δανίας τα προσφυγόπουλα από την ηλικία των 2 ετών θα πρέπει να έχουν μία ελάχιστη απαιτούμενη γνώση της γλώσσας, ενώ τα παιδιά 3 ετών, που δεν έχουν πάει στον παιδικό σταθμό, καλούνται να δώσουν μία εξέταση γλωσσομάθειας, προκειμένου να διαπιστωθεί το πόσο καλά γνωρίζουν τα δανέζικα.

Αν προκύψει ότι το επίπεδο δεν είναι το επιθυμητό τότε τα 3χρονα παιδιά θα πρέπει να πάνε στον παιδικό σταθμό όπου θα λάβουν 15 επιπλέον ώρες εκπαίδευση την εβδομάδα, ενώ για τα παιδιά 2 ετών που αποτύχουν στο εν λόγω τεστ οι αντίστοιχες ώρες θα ανέλθουν στις 30. Σε περίπτωση που οι γονείς απαγορεύσουν στα παιδιά να πάνε σχολείο, τότε θα υποστούν και εκείνοι συνέπειες καθώς θα χάσουν τα κρατικά προνόμια.

Το σχέδιο-νόμου που κατατέθηκε στον κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, βρήκε θερμούς υποστηρικτικές κυρίως από το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι μάλιστα επιμένουν να τεθεί σε ισχύ το γρηγορότερο δυνατό, ακόμη και από το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση πέφτει στο τραπέζι λίγο μόλις χρονικό διάστημα μετά τις δηλώσεις της υπουργού Μετανάστευσης της Δανίας η οποία κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού στο προσφυγικό.

Η κ. Støjberg άσκησε δριμύτατη κριτική, διαφωνώντας με την ήπια προσέγγιση με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό, την στιγμή μάλιστα που έρευνα που διεξήχθη κα΄νει λόγο για την εμφάνιση τουλάχιστον 30 γκέτο που έχουν «ανθίσει» στη σκανδιναβική χώρα.

«Κατά την γνώμη μου αυτό συμβαίνει επειδή φοβόμαστε να θέσουμε κανόνες, στους ανθρώπους που έρχονται στην Δανία.Η έρευνα δείχνει ότι η ενσωμάτωση στην Δανία έχει αποτύχει. Δεν έχουμε τολμήσει να πούμε ότι απαιτούμε από εκείνους και από τις οικογένειές τους να ενσωματωθούν στις αξίες και στον πολιτισμό της Δανίας» ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Støjberg και επισήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας ενσωμάτωσης των προσφύγων.