Μάχη με τον χρόνο στην Ιταλία: Θαύμα με 10 επιζώντες στο ξενοδοχείο - 4 οι νεκροί (φωτό - video)

Η πρώτη ευχάριστη είδηση μετά από δεκάδες ώρες ήρθε από την Ιταλία, όπου τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής δέκα επιζώντες στο ξενοδοχείο Rigopiano στην Πεσκάρα, της επαρχίας Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία, που χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα το βράδυ της Τετάρτης.

Από τους δέκα ανθρώπους που εντοπίστηκαν κάτω από τόνους χιονιού, οι πέντε έχουν ήδη ανασυρθεί, ενώ τώρα όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασώστες βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους.

Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε νοσοκομείο της Πεσκάρα όπου το ιατρικό προσωπικό τους προσφέρει τις πρώτες βοήθειες με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται καλή.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι άνθρωποι βρέθηκαν σε σοφίτα της κουζίνας του ξενοδοχείου όπου κατάφεραν να ανάψουν φωτιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το θαύμα του έκανε ο καπνός, οδηγώντας τους διασώστες στο σημείο που είχαν βρει καταφύγιο οι επιζώντες, ανάμεσα στους οποίους και μια μητέρα με την κόρη της.

Ο πρώτος διασώστης που έφτασε στο σημείο δήλωσε: «Μόλις μας είδαν ήταν ευτυχισμένοι και δεν κατάφερναν να μιλήσουν. Από το βλέμμα τους κατάλαβα ότι ήταν συγκλονισμένοι που μας είδαν. Τους βρήκαμε στο χώρο της κουζίνας».

Οι διασώστες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως να καταφέρουν να εντοπίσουν και άλλους επιζώντες.

Ωστόσο επικρατεί σύγχυση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασωθεί, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας La Repubblica. Σύμφωνα με τους διασώστες, τρεις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί και πέντε ακόμα πρέπει να απεγκλωβιστούν, ενώ σύμφωνα με τους πυροσβέστες έχουν ανασυρθεί δύο και μένουν ακόμα εννέα. Η οικονομική αστυνομία υποστηρίζει ότι έξι έχουν διασωθεί και πέντε βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι.

Την ίδια ώρα καταμετρώνται τέσσερις νεκροί ενώ περίπου τριάντα είναι οι αγνοούμενοι με τις ελπίδες συνεχώς να φθίνουν. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που τάραξαν τη γειτονική χώρα, στην καρδιά ενός από τους πιο ψυχρούς χειμώνες των τελευταίων χρόνων.

Η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκράν Σάσσο, με αποτέλεσμα μέρος του κτιρίου να μετακινηθεί κατά δέκα μέτρα.

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν με υποθερμία στο νοσοκομείο, ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για παιδιά ανάμεσα στους 30 αγνοούμενους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρατεύτηκαν εκπαιδευμένα σκυλιά προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη ζωής, ωστόσο μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια έχει πέσει στο κενό.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και το tweet του επικεφαλής της περιφέρειας της πόλης Πεσκάρα, Τζουσέππε Ντι Μάρκο στο ξενοδοχείο «Rigopiano» διέμεναν τουλάχιστον 20 ενήλικες και δύο παιδιά.

Διασώστες: «Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Κανένα σημείο ζωής»

Βαθιά απαισιόδοξοι είναι οι διασώστες, οι οποίοι σκάβουν στο σημείο ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια προκειμένου να εντοπίσουν έστω και έναν επιζώντα.

«Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Κανένα σημείο ζωής από τους αγνοούμενους», δήλωσαν οι διασώστες που βρίσκονται στο σημείο.

Σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν το μέγεθος της καταστροφής ανέφεραν επίσης ότι τα στρώματα των κρεβατιών βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα δωμάτια.

Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του ξενοδοχείου – Το χιόνι έχει παρασύρει τα πάντα

Εικόνες από το ελικόπτερο της αστυνομίας:

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το πλησιέστερο χωριό και από το πρωί της Τετάρτης είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές συνδέσεις λόγω χιονοθύελλας. Από την χιονοστιβάδα κατέρρευσαν οι δύο όροφοι του οικοδομήματος και επιπλέον διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή η θερμοκρασία κατά τη διάρκειας της νύχτας συχνά φθάνει στους οκτώ βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Στο σημείο της τραγωδίας ο Ιταλός Πρωθυπουργός

Με ελικόπτερο σπεύδει στο σημείο και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς επισκόπους της χώρας να προσφέρουν όλη την δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που δημιουργήθηκε εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων, καθώς και των τεσσάρων ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν την Τετάρτη 18/1 στην κεντρική Ιταλία.

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες τόσο από τον εξωτερικό όσο και τον εσωτερικό χώρο του μοιραίου ξενοδοχείου:

The Hotel Rigopiano in the mountain town of Farindola was buried by an avalanche after the quake
Shocking images have emerged from inside the stricken hotel

Rescuers have released images from inside the stricken hotel

Heavy duty vehicles are being used to clear the roads so ambulances can access the hotel
Progress has been slow as emergency teams try to reach the avalanche site
A rescue convoy makes its way through the snow to the hotel today
Emergency teams have set up a base camp in the nearby town of Penne
Only the top floors of the four-storey hotel are visible in this shocking picture

Rescuers are trying to find people trapped inside the building

Snow can be seen bursting through doors and windows in the hotel
Trapped guests have sent dramatic texts to rescuers begging for help
One man was pictured being led away to safety by rescue workers
Rescuers have been working to get people out of the hotel
A half-buried window gives a glimpse inside the stricken hotel
An aerial view of the buried Hotel Rigopiano, near the village of Farinfola
A helicopter drops rescue workers on their way to hotel Rigopiano after the avalanche
Rescuers dig through the snow in the desperate search for survivors last night
Rescue efforts were hampered by heavy snowfall

Heavy snowfall has made the roads to the hotel impassable in the immediate aftermath of the quake

A convoy of emergency vehicles makes its way through the snow to Hotel Rigopiano last night
Rescue workers battle through a blizzard to reach the stricken hotel

«Θα πεθάνουμε από το κρύο»

Δραματικές είναι οι πληροφορίες από την νέα τραγωδία που έχει συγκλονίσει τη γειτονική χώρα.

Όπως φαίνεται, κάποιοι απ’ τους πελάτες του ξενοδοχείου κατάφεραν να βγουν και να απομακρυνθούν προτού πέσει η χιονοστιβάδα στο κτίριο. Δύο από αυτούς σε μήνυμα που έστειλαν στην αστυνομία έγραψαν: «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο»!

Τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας, των πυροσβεστών και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών δυσκολεύτηκαν πολύ να φτάσουν στο ξενοδοχείο, εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην περιοχή.»Υπάρχουν πολλοί νεκροί» σημειώνει ο επικεφαλής διασώστης μιλώντας στο ANSA.

Ο περιφερειάρχης της Πεσκάρο Αντόνιο ντι Μάρκο, πάλι, έγραψε στο Facebook: «Δυστυχώς συνέβη μια τρομερή τραγωδία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά θύματα, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν».

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA λίγο μετά τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Πέμπτης, μετέδωσε ότι οι ομάδες διάσωσης κατόρθωσαν να φτάσουν στο ξενοδοχείο, χωρίς όμως να μπορούν ακόμα να μπουν μέσα.

Όπως αναφέρεται, δεν ακούγονται φωνές από τους πελάτες και τους εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί εκεί, αλλά φαίνεται φως.

Λίγα λεπτά αργότερα έγινε γνωστό πως οι διασώστες εντόπισαν δύο άτομα που είδαν την χιονοστιβάδα να έρχεται και σώθηκαν μπαίνοντας μέσα σε αυτοκίνητο, έξω από το ξενοδοχείο. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων εργάζονται πυρετωδώς ώστε να κατορθώσουν να φτάσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.

Συγκλονιστική μαρτυρία διασωθέντα:

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός άντρα που έκανε διακοπές μαζί με την οικογένεια του στο ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα και θάφτηκε κάτω από τόνους χιονιού στην Πεσκάρα της Ιταλίας.

Ο άνδρας, μάγειρας στο επάγγελμα σώθηκε καθώς την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα βρισκόταν εκτός του ξενοδοχείου. Την είδε να έρχεται και έτρεξε να σωθεί μαζί με τον συντηρητή του ξενοδοχείου.

Ο ίδιος ταραγμένος μιλώντας σε άνδρες που έχουν σπεύσει για βοήθεια «Eχασα τα πάντα. Εκεί κάτω είναι η γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μου, η Λουδοβίκα 6 ετών και ο Τζιανφίλιππο 8 ετών».

Όπως είπε, επίσης, μόλις έφθασαν με τον συντηρητή έξω από το ξενοδοχείο ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ένα τείχος χιονιού και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν άκουσαν καμία φωνή, παρά μόνο σιωπή.

Απίστευτο βίντεο από την Ιταλία: 

Οι πρώτες εικόνες που φθάνουν απ’ το ξενοδοχείο που θάφτηκε κάτω από το χιόνι  στην Πεσκάρα είναι ανατριχιαστικές.

Διασώστες με εξοπλισμό σκι παλεύουν μέσα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες να φθάσουν στο ξενοδοχείο Rigopiano και να σώσουν τους εγκλωβισμένους.

 

Η χιονοστιβάδα μετατόπισε κατά 10 μέτρα το ξενοδοχείο!

Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες από το πρωτοφανές φαινόμενο της φονικής χιονοστιβάδας που καταπλάκωσε τα πάντα στο πέρασμα της.

Το ξενοδοχείο Rigopiano στο Γκραν Σάσο με 22 φιλοξενούμενους θάφτηκε μέσα σε δευτερόλεπτα μετατοπίζοντας το κατά δέκα ολόκληρα μέτρα.

«Η δύναμη της χιονοστιβάδας ήταν απίστευτη!» λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Τα σωστικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα έχουν μπλοκαριστεί κάπου εννιά χιλιόμετρα μακριά απ’ το ξενοδοχείο καθώς τα εμποδίζει να προχωρήσουν ένα τείχος χιονιού ύψους δύο μέτρων!

Ήδη πάντως έφθασαν οι πρώτοι διασώστες γύρω στις τέσσερις τα χαράματα με εξοπλισμό σκι.

Το πριν και το μετά του ξενοδοχείου

Το Ριγκοπιάνο πρόκειται για το πολυτελές ξενοδοχείο διάσημο για τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που παρείχε.

Σπα, πισινές, εστιατόρια και κέντρα ευεξίας ένας χειμερινός αλλά και θερινός προορισμός που φιλοξενούσε καθημερινά δεκάδες ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως ο δήμαρχος της Φαριντόλα, όπου ανήκει η περιοχή, δήλωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο φιλοξενούσε περισσότερους από 200 πελάτες.

Το τριώροφο κτήριο θάφτηκε κάτω από τόνους χιονιού και οι συγκλονιστικές εικόνες που έρχονται από το σημείο δείχνουν πως μόνο ο τελευταίος του όροφος είναι πια πάνω από την γη!

Το πολυτελές ξενοδοχείο Rigopiano:

The hotel is nestled in the mountains in central Italy
Σήμερα μόνο ο τελευταίος όροφος του ξενοδοχείου βρίσκεται πάνω από τη γη!

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι  22  πυροσβέστες, δύο συνεργεία ορειβατικής διάσωσης, έξι ασθενοφόρα και τοπική αστυνομία βρίσκονται καθ’ οδόν για το ξενοδοχείο, αλλά οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο.

Ένας νεκρός από το «ντελίριο» του Εγκέλαδου στην Ιταλία

Ο άτυχος άνδρας σκοτώθηκε όταν η στέγη του σπιτιού του υποχώρησε λόγω της δόνησης αλλά και της μεγάλης πίεσης που ασκούσε το χιόνι, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5. Το περιστατικό σημειώθηκε στην τοποθεσία Καστέλ Καστάνια, έξω από την πόλη Τέραμο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο στρατός θα βοηθήσει τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν στα χωριά που επηρεάστηκαν. «Αυτή η επανάληψη των ισχυρών σεισμών είναι ανησυχητική για τον κόσμο που έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο πολύ», είπε ο Τζεντιλόνι από το Βερολίνο.

Μια 30χρονη γυναίκα και ένας 17χρονος με συμπτώματα υποθερμίας ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια στο χωριό Καστιλιόνε Μέσερ Ραϊμόνδο, είπε η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Μερικές περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό λόγω του χιονιού, οπότε δεν λειτουργούν ούτε τα κινητά», είπε ο Σάντε Στραγκόνι, δήμαρχος της Ακουασάντα Τέρμε, μιας πόλης όπου σκοτώθηκαν 300 άτομα στις 24 Αυγούστου από σεισμό. «Το χιόνι έχει δύο μέτρα ύψος σε μερικές περιοχές», τόνισε στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG 24.

Στη Ρώμη, σείστηκαν κτίρια και διακόπηκε η λειτουργία στο μετρό της πόλης για αρκετές ώρες. Τα σχολεία έκλεισαν και τα μουσεία ζήτησαν από επισκέπτες να φύγουν.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο ζήτησε από τους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας να περιορίσουν, όσο γίνεται περισσότερο, τις μετακινήσεις τους.

Την ίδια ώρα, αποκλεισμένες παραμένουν πολλές ορεινές περιοχές εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων. Στο μαρτυρικό χωριό Αματρίτσε πολλοί άστεγοι θα κοιμηθούν μέσα στην λυόμενη εκκλησία, διότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στα λυόμενα και στα τροχόσπιτα. Κάτοικοι του χωριού Πίτσολι, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, θα περάσουν την νύχτα στο τοπικό «παλέ ντε σπορ».

Νωρίτερα, άνδρες και γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και οι πυροσβέστες, απεγκλώβισαν μια γυναίκα και το μικρό παιδί της, που δεν μπορούσαν να βγουν από τι σπίτι τους. Το κτίριο κατέρρευσε μερικώς, λόγω του σεισμού και της πίεσης του χιονιού. Η Πολιτική Προστασία προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους από το χιόνι, που έχει «παγιδεύσει» κατοίκους δεκάδων οικισμών της κεντρικής Ιταλίας, μέσα στα σπίτια τους.

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 10:25 τοπική ώρα, 5,7 Ρίχτερ στις 11:23 και 5,5 Ρίχτερ στις 11:26 τοπική ώρα στην Κεντρική Ιταλία, με το επίκεντρο, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, να βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Αματρίτσε η οποία χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Από τις δονήσεις κατέρρευσαν κτίρια, ρνώ κατά τις πρώτες ώρες μετά τους σεισμούς, στο χωριό Κόλε Ντ΄Αρκουάτα, 15 κτηνοτρόφοι αγνοούνταν, ωστόσο όμως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας εξακρίβωσαν ότι οι 12 απ’ αυτούς είναι καλά στην υγεία τους. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπιστούν οι άλλοι τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ’ Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτίρια στην περιοχή του Ριέτι, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί να διεξαχθεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κούρτσο.

Αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου οι μαθητές σχολείων στο Ριέτι εκκένωσαν τις τάξεις τους, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ στη Ρώμη δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική, με πολλά σχολεία να εκκενώνονται και στην ιταλική πρωτεύουσα.

Αύριο σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην Ρώμη, για προληπτικούς πάντα λόγους, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του μετρό. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας βιώνουν τεράστιο ψυχολογικό στρες, διότι η σεισμική αυτή δραστηριότητα, η οποία τους περασμένους μήνες προκάλεσε την ουσιαστική εξαφάνιση ολόκληρων χωριών, μοιάζει ατέλειωτη.

«Πολύ σοβαρή» η κατάσταση παραδέχονται οι ιταλικές Αρχές

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις για βοήθεια από πολίτες, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.

«Η σημερινή δεν είναι νέα δόνηση. Το έδαφος δεν έχει σταματήσει να τρέμει από τις 24 Αυγούστου. Οι δονήσεις έκτοτε υπολογίζονται στις 45.000», δήλωσε ακόμα ο Κούρτσο.

«Ενώ προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε, γιατί εδώ και δέκα ημέρες δεν νιώθαμε τίποτα και είχαμε εστιάσει στην έκτακτη κατάσταση των χιονοπτώσεων, ήρθε μία νέα δόνηση. Η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ο Αλεσάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο στο Άσκολι Πιτσένο, που είχε πληγεί στο σεισμό της 24ης Αυγούστου σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους. «Στην Αρκουάτα δεν υπάρχει πια κανείς. Σε κάθε δόνηση πέφτει συνέχεια κάτι. Επειτα με το χιόνι και τη βροχή, το χωριό έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από συντρίμμια. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες πτώσεις. Σίγουρα το 98% των σπιτιών δεν είναι προσβάσιμα», πρόσθεσε ο Πετρούτσι.

Ο δήμαρχος του Καπιτινιάνο στην Άκουιλα, Μαουρίτζιο Πελόζι, μιλώντας στην Repubblica δήλωσε πως η κατάσταση στην περιοχή του είναι «πολύ σοβαρή» και εξήγησε πως δεν έχουν φτάσει ακόμα σωστικά συνεργεία.

«Τους έχουμε καλέσει όλους, το στρατό, την πυροσβεστική αλλά δεν έρχεται κανείς. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τους δρόμους από το χιόνι και να μεταφέρουμε σε ασφαλές σημείο τους κατοίκους γιατί τα μέσα που έχουμε δεν λειτουργούν. Στην δική μας περιοχή οι σεισμικές δονήσεις ήταν πιο ισχυρές από εκείνες της 24ης Αυγούστου», πρόσθεσε ο Πελόζι συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν έχουν καταρρεύσει κτίρια και αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, από την Αθήνα που πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι κάθε δόνηση «επιδεινώνει την κατάσταση των συμπολιτών μας αλλά ενισχύει και την αποφασιστικότητά μας να βρισκόμαστε δίπλα τους και να τους βοηθούμε».Πρόσθεσε ωστόσο ότι παρά το σεισμό η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών θα συνεχιστεί.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Για «ντόμινο» δονήσεων κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «ντόμινο» δονήσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο στην Κεντρική Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Αματρίτσε.

Ο Αντρέα Μπίλι από το Ινστιτούτο Γεωλογίας (Igag-Cnr) εξήγησε πως είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που συγκλόνισε τη χώρα στις 24 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε πως «σίγουρα θα υπάρξουν νέες δονήσεις τις ερχόμενες ώρες η ένταση των οποίων δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γεωλόγων, Φραντσέσκο Πεντούτο,  τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για να πούμε ότι (οι δονήσεις) θα σταματήσουν». Μάλιστα, ο ειδικός υπενθύμισε όσα συνέβησαν κατά το φονικό σεισμό της Άκουιλα το 2009, όπου «σε εκείνη την περίπτωση η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με μία ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ».

Ο Πεντούτο πρόσθεσε πως το ρήγμα δεν σταμάτησε ποτέ τη δραστηριότητά του, ενώ οι ειδικοί του Ingv εξήγησαν πως «πρόκειται για το ίδιο σύστημα που ενεργοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου, αλλά ο σημερινός σεισμός προέρχεται από διαφορετικό τμήμα».

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία - Ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λέει η ιταλική τηλεόραση

seismos-amatrice-dyo