Λαβρόφ: Η Μόσχα θέλει να ξεκινήσει διάλογο με τον Τραμπ για τα πυρηνικά

Διάλογο με την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη στρατηγική σταθερότητα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, αναμένεται να ξεκινήσει η Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ ο συγκεκριμένος διάλογος μπορεί να αφορά τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές.

Μάλιστα ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσει όλα τα παραπάνω θέματα όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του ωστόσο χαρακτήρισε κακή ιδέα την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής. Επιπροσθέτως ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να στρατολογήσουν Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια και εξήγησε ότι «δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (σ.σ. Αμερικανού απερχόμενου προέδρου) Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι απόπειρες να στρατολογηθούν Ρώσοι διπλωμάτες από Αμερικανούς πράκτορες έφτασαν στο απόγειό τους τον Απρίλιο και υποστήριξε ότι μεταξύ αυτών που δέχθηκαν προτάσεις ήταν ανώτεροι διπλωμάτες, στους οποίους προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο κ. Λαβρόφ κατήγγειλε επίσης ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία ενώ σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε η Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε «κατασκευασμένες» και τα όσα λέγοντας θα πρέπει να αποδειχθούν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σχέσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα έπρεπε να απολυθούν. Μάλιστα ο κ. Λαβρόφ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τσαρλατάνο και τον Βρετανό πρώην πράκτορά της MI6 που έγραψε την έκθεση για τις σχέσεις του Ντ. Τραμπ με τη Μόσχα.