Μογκερίνι για δηλώσεις Τραμπ: Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη

Τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ κλήθηκε να σχολιάσει η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σέβεται τις απόψεις του νέου Αμερικανού Προέδρου, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον». Επικαλούμενη μάλιστα και συζήτηση που είχε τη Δευτέρα με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η  Μογκερίνι πρόσθεσε για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ ότι η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας».  Το συγκεκριμένο ζήτημα -όπως είπε- έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

«Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.