Έπειτα από αδιάκοπες έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, οι αρμόδιες ομάδες εντόπισαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Τουπόλεφ που παρέσυρε στον θάνατο 92 ανθρώπους την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το RIA Novosti το δεύτερο κουτί δεν έχει ανασυρθεί ακόμη από το νερό, ωστόσο οι ερευνητές εντόπισαν το σημείο που βρίσκεται.
«Η τοποθεσία του δεύτερου μαύρου κουτιού έχει καθοριστεί, αλλά δεν έχει ακόμη ανασυρθεί από την θάλασσα», δήλωσε πηγή ασφαλείας στο ρωσικό πρακτορείο.
Το πρώτο κουτί του Tu-154 είχε βρεθεί το πρωί της Τρίτης σε βάθος 17 μέτρων, σε απόσταση 1.600 μ. από την ακτή. Τα στοιχεία τους θα ρίξουν “φως” στην υπόθεση που βύθισε τη Ρωσία στο πένθος, αφού γίνει η απαραίτητη επεξεργασία σε εργαστήρια στη Μόσχα.
Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, βατραχάνθρωποι εντόπισαν μεγάλα συντρίμμια του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από τις ακτές του Σότσι. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες, τέσσερα κομμάτια του αεροσκάφους βρίσκονται σε βάθος 27 μέτρων και το ένα από αυτά έχει μήκος τεσσάρων μέτρων. Τα σωστικά συνεργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν πλωτό γερανό για να τα ανασύρουν στην επιφάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Tu-154, με 84 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι, ενώ κατευθυνόταν στη Συρία.
Tμήμα της ουράς του ρωσικού αεροσκάφους Tu-154 εντοπίστηκε επίσης στην περιοχή που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «αρκετά συντρίμμια βρέθηκαν στον βυθό, μεταξύ αυτών η ουρά μαζί με τμήματα του κινητήρα. Αυτή τη στιγμή οι δύτες εξετάζουν αυτά τα κομμάτια». Οι αρχές εξετάζουν τέσσερις εκδοχές ως πιθανότερες για τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ των οποίων είναι η τεχνική βλάβη και το ανθρώπινο λάθος, όπως ανέφερε χθες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.
Παράλληλα οι ερευνητές εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να διείσδυσε κάποιο ξένο αντικείμενο στον κινητήρα του Tu-154, να απώλεσε το αεροσκάφος ισχύ λόγω της κακής ποιότητας των καυσίμων, να παρουσίασε μηχανική βλάβη ή να έκανε κάποιο λάθος χειρισμό ο κυβερνήτης του.