Ο Ρεξ Τίλερσον νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Ρεξ Τίλερσον αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Exxon Mobil, με εμπειρία στην επίτευξη συμφωνιών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως έχει δηλώσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Τραμπ επέλεξε τον 64χρονο Τίλερμαν από το Τέξας, ο οποίος υποστηρίχθηκε θερμά από προσωπικότητες του ηγετικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Οι συγκεκριμένοι υποστηρικτές έδωσαν αρκετούς “πόντους” στον Τίλερσον προκειμένου να εγκρίνει την επιλογή του Τραμπ και η Γερουσία, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας απένειμε τιμητική διάκριση στον Ρεξ Τίλερσον το 2013, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειές του, για “την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.” Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η επιλογή του Τραμπ θα προκαλέσει προβληματισμούς και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.