Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη "βλέπει" αξιωματούχος της ΕΕ

Το Ισλαμικό Κράτος θα επιτεθεί ξανά στην Ευρώπη, προειδοποίησαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, τονίζοντας πως οι επόμενες ενέργειές του μπορεί να συμπεριλάβουν αυτοκίνητα-βόμβες, κυβερνοεπιθέσεις, ή ακόμη και τη χρήση χημικών όπλων, καθώς πολλά μέλη της οργάνωσης αυτής επιστρέφουν σε ευρωπαϊκές χώρες, αφού οι τζιχαντιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερες αντιξοότητες και με το φάσμα της ήττας στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ζιλ ντε Κερσόβ, ο Συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, κρίνει ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί με βεβαιότητα πόσοι τζιχαντιστές βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και απεργάζονται σχέδια για επιθέσεις. Επίσης έκθεση της Europol που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για δεκάδες τζιχαντιστές.

Περίπου 2.500 πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ πιθανόν συνεχίζουν να πολεμούν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε ότι καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας στη Μοσούλη, στο Χαλέπι και αλλού, η Ευρώπη πρέπει να τους παρακολουθεί εάν θέλει να περιορίσει τη δράση μιας διασποράς εκπαιδευμένων κι εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών, σαν κι αυτή που ακολούθησε την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε, διότι κάποιοι από αυτούς θα έλθουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, βετεράνος αξιωματούχος της ΕΕ. Το δυσκολότερο σήμερα, επισήμανε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, είναι να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αποτελούν τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και της προσχώρησης πολλών σε τζιχαντιστικές ομάδες, είτε πρόκειται για αποκλεισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη είτε για εξοργισμένους σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία.

«Ο τρόπος που εξελίσσεται η μάχη στο Χαλέπι θα έχει συνέπειες» τόνισε με νόημα και υπογράμμισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν απαντήσεις τα ζητήματα για οποία διαμαρτύρεται ο σουνιτικός πληθυσμός στο Ιράκ και στη Συρία θα έχει συνέπειες».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι εντός της Ευρώπης «τα πάμε αρκετά καλύτερα». Νωρίτερα η Europol επισήμανε στην έκθεσή της ότι στο άμεσο μέλλον η απειλή είναι να γίνουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν ήδη διαπραχθεί. Μάλιστα ανέφερε ότι μπορεί να γίνουν από ομάδες που θα χρησιμοποιούν αυτόματα τουφέκια εφόδου και θα έχουν ζωστεί ζώνες ή γιλέκα με εκρηκτικά, ή πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσουν μαχαίρια ή αυτοκίνητα σαν όπλα. Κατά την ίδια υπηρεσία, το ΙΚ προσπαθεί να παρεισφρήσει σε κοινότητες σύρων προσφύγων στην Ευρώπη και να εντείνει ή να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα έναντι των μεταναστών σε χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Κατά τον κ. Ζιλ Κερσόβ, υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη του ΙΚ να μεταφέρουν τακτικές όπως η χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, κάτι που κάνουν πολύ συχνά στη Συρία και στο Ιράκ, στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται επίσης να αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες μεθόδους δράσης τα επόμενα χρόνια, από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι τη χρήση βιολογικών όπλων.

Μάλιστα ανέφερε ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κυρίως για να στρατολογούνται ή να ριζοσπαστικοποιούνται άνθρωποι, κάτι που η ΕΕ εργάζεται για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με εταιρείες του χώρου.