Πύρινη κόλαση στο Ισραήλ - Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 80.000 άνθρωποι (φωτό)

Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Χάιφα του Ισραήλ, όπου τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η Χάιφα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη με περισσότερους από 300.000 κατοίκους.

Τα πύρινα μέτωπα βόρεια της πόλης ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, αφού προηγήθηκε ξηρασία περίπου δύο μηνών. Παράλληλα οι φλόγες απειλούν σπίτια κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες τα τελευταία τρία 24ωρα, ενώ αρκετές περιοχές στη Χάιφα έμειναν τη νύχτα της Πέμπτης χωρίς ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα εκκενώθηκαν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, ένα γηροκομείο, αλλά και δύο φυλακές. Πάνω από 130 άνθρωποι διακομίστηκαν με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομεία. Περίπου 300 μαθητές απομακρύνθηκαν από ένα σχολείο στο Ταλμόν, έναν οικισμό Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ζημιές υπέστησαν αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ αρκετές χώρες ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρωσία, η Ιταλία κι η Κροατία, έστειλαν βοήθεια, αεροσκάφη και εξοπλισμό για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ξηρασία κι οι ισχυροί άνεμοι πιθανότατα θα συνεχιστούν  τουλάχιστον μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.
Αρκετές χώρες,

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού της ισραηλινής αστυνομίας Ρόνι Άλσειτς, κάποιες περιπτώσεις κρύβουν από πίσω τους εμπρηστές και στην περίπτωση αυτή  «μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο». Ο  Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι αρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας, Ναφταλί Μπένετ, ηγέτης του ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος Jewish Home, σε ανάρτησή του στο twitter υπαινίχθηκε αραβική ή παλαιστινιακή ανάμειξη:  «μόνον αυτοί που δεν τους ανήκει η χώρα είναι ικανοί να την κάψουν».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Φατάχ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, η οποία είπε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «εκμεταλλεύονται τη φωτιά» για να κατηγορήσουν τους Παλαιστινίους: «Αυτό που καίγεται είναι τα δέντρα μας κι η γη μας της ιστορικής Παλαιστίνης», ανέφερε η ανακοίνωση της Φατάχ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον στις μισές πυρκαγιές οι αρχές υποπτεύονται εμπρησμό κι ότι η αστυνομία βρήκε «εύφλεκτα υλικά και υγρά» σε σημεία όπου εκδηλώθηκαν φωτιές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα μορφή τρομοκρατίας», ανέφερε ακόμη.