Επίσημο: Μπλόκο από το Ευρωκοινοβούλιο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Με ευρεία πλειοψηφία επισημοποιήθηκε την Πέμπτη το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών, σημειώθηκαν 479 ψήφοι υπέρ, 37 κατά, ενώ 107 ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση της 24ης Νοεμβρίου έρχεται ως “απάντηση” στα μέτρα που έχει λάβει η Άγκυρα σε βάρος της αντιπολίτευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Αναμενόμενο το αποτέλεσμα

Η απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η συγκεκριμένη τάση ήταν προφανής έπειτα και από σχετική τοποθέτηση τεσσάρων πολιτικών ομάδων.

Η πρόταση για την ψήφιση της παύσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είχε ανακοινωθεί δύο 24ωρα μετά από την πρόσφατη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ζήτημα, ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προσχωρήσει στην πεντάδα της Σαγκάης και όχι απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι

«Τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» είχε ζητήσει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

Αντίστοιχη στάση κράτησαν οι Φιλελεύθεροι, η πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζήτησαν και οι Πράσινοι μέσω της επικεφαλής Ρεμπέκα Χαρμς.

Το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο λόγος ήταν η διαφωνία σχετικά “με το σχήμα των συναντήσεων».

«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.