Απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Την τελευταία στιγμή απεπράπη μια «νέα επίθεση» στη Γαλλία ύστερα από ξαφνική και καλά οργανωμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Στρασβούργο και τη Μασσαλία,με αποτέλεσμα τη σύλληψη επτά ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Μάλιστα οι τέσσερις από τις συλλήψεις είχαν ανακοινωθεί από χθες.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των ρόλων των συλληφθέντων και στην εξακρίβωση αν η αποτραπείσα επίθεση ήταν έτσι συντονισμένη ώστε να πληγούν ταυτοχρόνως διαφορετικοί στόχοι στη γαλλική επικράτεια», σημείωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ. Συνολικά συνελήφθησαν επτά άτομα γαλλικής, μαροκινής και αφγανικής καταγωγής, ηλικίας από 29 έως 37 ετών, από τους οποίους οι δύο στη Μασσαλία και οι υπόλοιποι στο Στρασβούργο, όπως ανέφερε ο κ. Καζνέβ στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται εδώ και περισσότερο από οκτώ μήνες.

Μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές στον κόσμο ανοίγει την Παρασκευή στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε κατά την διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους ποιος ήταν ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης «επέτρεψε την ματαίωση μία τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό στο έδαφός μας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Οι έξι ήταν άγνωστοι στις υπηρεσίες Πληροφοριών και για έναν Μαροκινό ,διευκρίνισε ότι «ο τόπος κατοικίας του οποίου δεν είναι στη Γαλλία, έστειλε ειδοποίηση τρίτη χώρα».

Ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι μία πρώτη σειρά συλλήψεων, πέντε ατόμων που ανήκαν στο ίδιο δίκτυο, πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro. Έπειτα από την πρώτη αυτή επιχείρηση, δύο από τους πέντε συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν.

Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μία άνευ προηγουμένου τζιχαντιστική απειλή, η οποία εκφράσθηκε με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τον Ιούλιο 2016 στη Νίκαια. Ο κ. Καζνέβ υπογράμμισε ότι από την αρχή του έτους, 418 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ερευνών που έχουν σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα στη Γαλλία και πρόσθεσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 142 συλλήψεις, 52 άτομα έχουν προφυλακισθεί και 21 έχουν τεθεί υπό δικαστική έρευνα. Καταλήγοντας ο κ. Καζνέβ διευκρίνισε ότι μόνο τον Νοέμβριο, 43 άτομα συνελήφθησαν και από αυτούς 28 παραπέμφθηκαν.