Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία (vid-photo)

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13.02 (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Ζηλανδία. Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εκτιμά ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 91 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κράιστσερτς. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald. Μάλιστα ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη. Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε ότι τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί. Η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6,6 Ρίχτερ. Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον ανέφεραν ότι έσπασαν υαλοπίνακες κτηρίων και έπεσαν στους δρόμους. Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σε όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 Ρίχτερ.

spitiiii

xristis1

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.