Ακόμη 45 συλλήψεις στην Τουρκία για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Στην προσαγωγή 45 χειριστών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησε η τουρκική αστυνομία, ενώ στα σχέδια ήταν να τεθούν υπό κράτηση δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στόχος της επιχείρησης δεν ήταν άλλος από υποστηρικτές του μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέ, ο οποίος ζεο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική επαρχία Ικόνιο αλλά διεξήχθη σε συνολικά 17 επαρχίες. Παράλληλα, Εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος συνολικά 71 σμηναγών και δύο σμηνάρχων. Σύμφωνα με άλλα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης πάνω από 200 στρατιωτικοί και πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση σε επιχειρήσεις της Πέμπτης οι οποίες σχετίζονταν με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 5.000 πρόσωπα, ενώ έχουν απομακρυνθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πάνω από 100.000 άλλοι στον στρατό, στην αστυνομία, στο δικαστικό σώμα, στο δημόσιο και άλλους τομείς.

Όλοι κατηγορούνται για «ένοπλη στάση εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας» και για συμμετοχή στο δίκτυο του Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη με τα επεισόδια του καλοκαιριού.

Οι σημερινές προσαγωγές αυξάνουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των πιλότων που έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους ή έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.