Ο Εγκέλαδος ισοπέδωσε την κεντρική Ιταλία - Πάνω από 260 οι μετασεισμοί (φωτό + video)

Ο τρόμος επέστρεψε και πάλι στην κεντρική Ιταλία, όπου σημειώθηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί το βράδυ της Τετάρτης, λίγους μήνες μετά από την φονική δόνηση που άφησε πίσω της σχεδόν 300 νεκρούς.

Ο πρώτος σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ έγινε στις 19:10 τοπική ώρα, με τους κατοίκους να απομακρύνονται αναστατωμένοι από τα σπίτια τους, καθώς ξύπνησαν οι τραγικές μνήμες του Αυγούστου, όταν η ισχυρή δόνηση έπιασε τους Ιταλούς κυριολεκτικά στον ύπνο. Ουσιαστικά η έγκαιρη απομάκρυνση από τα κτίρια ήταν σωτήρια, καθώς λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκαν άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 5,9 και 5,6 Ρίχτερ αντίστοιχα στις πόλεις Visso, Ussita και Castel Santangelo Sul Nera.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Ματσεράτα κοντά στην πόλη Βίσο σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από τη Ρώμη. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Ρώμη αποφασίστηκε η διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση Ρέντσι αποφάσισε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στο Αματρίτσε.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 200.


Ο μόνος νεκρός που άφησε πίσω του το ξύπνημα του Εγκέλαδου ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά. Σήμερα (Πέμπτη) τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας προκειμένου να γίνουν αυτοψίες για την εκτίμηση των ζημιών.

Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Στην πόλη Ουσίτα καταγράφηκαν αρκετές ζημιές ενώ περιορισμένες καταστροφές σημειώθηκαν στο Υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Ο τρίτος κατά σειρά σεισμός 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε ανάμεσα στο Μπάρι και τη Φότζια, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι από τις ιταλικές αρχές εκφράζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να ενεργοποιήσει μεγαλύτερα ρήγματα, με αποτέλεσμα όλες οι δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Προκειμένου οι κάτοικοι να είναι ασφαλείς, ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία ειδικών χώρων, καθώς ορισμένοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000.

Την ίδια ώρα, ο ιστορικός ναός του Σαν Σαλβατόρε στο Κάμπο που χρονολογούνταν από τα τέλη του 15ου αιώνα έλαβε το χαριστικό χτύπημα από τον Εγκέλαδο, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς. Στον προηγούμενο σεισμό του Αυγούστου, ο ναός είχε ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές.