Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του Brexit

Μετανάστευση, εμπόριο, Συρία και Ρωσία στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την παράσταση κλέβει ωστόσο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία καλείται να εξηγήσει τη στρατηγική της για το Brexit.

Είναι πάντα δύσκολη μία συνάντηση με τον «πρώην». Ειδικά όταν το άλλοτε αγαπημένο ζευγάρι καβγαδίζει για την αποπληρωμή του στεγαστικού και τον διαμοιρασμό του νοικοκυριού. Για να μη μιλήσουμε και για την επιμέλεια των παιδιών. Κάπως έτσι θα είναι το σημερινό κλίμα στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο κορυφής, στην οποία συμμετέχει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Κατά τα άλλα, η ατζέντα των Βρυξελλών δεν κρύβει εκπλήξεις. Για ακόμη μία φορά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκδηλώσουν τις διαφωνίες τους για το προσφυγικό, ενώ θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν κοινό παρονομαστή για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) και να αφιερώσουν πολύ χρόνο στη διαμόρφωση στρατηγικής για τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, κάτι που επηρεάζει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία.

Αλλά το Brexit εξακολουθεί να επισκιάζει την ατζέντα και θα συζητηθεί κατά το κοινό δείπνο εργασίας των ηγετών σήμερα το απόγευμα. Η Τερέζα Μέι δεν είχε προσκληθεί στην τελευταία σύνοδο της Μπρατισλάβα «για το μέλλον της Ευρώπης», αλλά στις Βρυξέλλες καλείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά της μέχρι την έξοδο από την Ε.Ε. Τυπικώς, η Βρετανία παραμένει ακόμη πλήρες μέλος, αν και είναι πλέον εμφανής η ψυχρότητα στην αντιμετώπισή της. Απομένει τώρα να ενεργοποιήσει η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, το άρθρο 50 των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πηγή: DW