Νορβηγία: Τέλος η μπούρκα σε σχολεία & πανεπιστήμια

Η Κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει νόμο για την απαγόρευση της μπούρκας σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας της χώρας. Συνεχίζοντας ο Torbjorn Roe Isaksen, διευκρίνισε ότι η σχετική απαγόρευση θα περιλαμβάνει μόνο την μπούρκα, που καλύπτει τις μουσουλμάνες «από την κορυφή μέχρι τα νύχια» και όχι την μαντίλα.

Ο Νορβηγός πολιτικός τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών της χώρας να εκφράζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις μέσω της ενδυμασίας τους και δήλωσε: «Θέλω μια χριστιανή που φορά σταυρό να μπορεί να τον δείξει, θέλω ένα παιδί που είναι Εβραίος και φορά το κιπά, να μπορεί να το δείξει. Και δεν θέλω να απαγορευτεί η μαντίλα».

Με την πρόταση της δεξιάς Κυβέρνησης της Πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, τάσσεται υπέρ και το Εργατικό Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η Βουλγαρία, όπου ψηφίστηκε νόμος για την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, με το Κοινοβούλιο να επικαλείται τον αυξανόμενο φόβο για τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές. Η κάλυψη του κεφαλιού, των ματιών, των αυτιών και του στόματος, θα επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματική ανάγκη και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 770 ευρώ και την αφαίρεση κοινωνικών επιδομάτων.

Η μπούρκα έχει απαγορευθεί στη Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2010 και το 2011 απαγορεύθηκε και στο Βέλγιο. Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε ότι το 57% των πολιτών επιθυμεί για τη χώρα τους να ακολουθήσει την ίδια γραμμή.