Νέες ταραχές στην Καλιφόρνια - Εικόνες χάους με λεηλασίες & δακρυγόνα

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη νύχτα στο Σάρλοτ της Βόρειας Καλιφόρνιας, με αφορμή τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικών.

Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 9 άτομα, ενώ έγιναν και 44 συλλήψεις. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι είναι εκτός κινδύνου.

Στους συλληφθέντες αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες όπως επίθεση, παράνομη εισβολή και απείθεια στην εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας που δέχθηκε πυροβολισμό το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως είπε ο Κερ Πάτνεϊ,  αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτ-Μπέκλενμπεργκ.

Αρχικά, η αστυνομία είχε αναφέρει ότι ο άνδρας αυτός πυροβολήθηκε από έναν πολίτη, όμως ο Πάτνεϊ παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι υπάρχουν υποψίες ότι δράστης ήταν ένας αστυνομικός. «Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε την αλήθεια, ερευνούμε για να μάθουμε την αλήθεια, την απόλυτη αλήθεια που μπορούν να μας δώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνες χάους σημειώθηκαν στην πόλη, όπου διαδηλωτές  λεηλάτησαν καταστήματα και εκτόξευαν πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών. Οι τελευταίοι “απάντησαν” με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και βόμβες κρότου-λάμψης.

Ωστόσο ο Πάτνεϊ είπε ότι δεν πρόκειται να απαγορευθεί η κυκλοφορία στην πόλη εξαιτίας των επεισοδίων.

Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια ειρηνική συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης, από διαδηλωτές που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή του θανάτου του 43χρονου Κιθ Σκοτ. Ο τελευταίος πυροβολήθηκε θανάσιμα την Τρίτη από έναν Αφροαμερικανό αστυνομικό στο πάρκινγκ ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων.

Όπως αναφέρει το κίνημα «Χαρτογράφηση Αστυνομικής Βίας» (Mapping Police Violence), πρόκειται για τον 214ο Αφροαμερικανό που πυροβολείται από αστυνομικούς το 2016 .

Η θέση της αστυνομίας είναι ότι ο Σκοτ αρνήθηκε να πετάξει το όπλο που κρατούσε γι΄αυτό και δέχθηκε τους πυροβολισμούς. Από την πλευρά της, η οικογένειά του και ένας μάρτυρας υποστηρίζουν ότι κρατούσε στο χέρι του ένα βιβλίο.

Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Fraternal Order of Police δήλωσε στο CNN ότι είδε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Σκοτ να κρατάει ένα όπλο. «Τα γεγονότα θα αποκαλυφθούν και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Δυστυχώς, πρέπει να λέμε στον κόσμο να κάνει υπομονή, όμως έτσι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Τοντ Γουόλτερ, τονίζοντας ότι η προβολή του βίντεο θα ικανοποιήσει «κάποιους αλλά όχι όλους».

Ο Κερ Πάτνεϊ διευκρίνισε την Πέμπτη ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να δώσει άμεσα το βίντεο στη δημοσιότητα. «Η οικογένεια ζήτησε να το δει και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το αίτημα», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κάλεσε την αστυνομία να δημοσιοποιήσει το βίντεο. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ο Μπρέντλεϊ Βίνσον, φορούσε πολιτικά και δεν ήταν εφοδιασμένος με κάμερα. Ωστόσο άλλοι συνάδελφοί και κατέγραψαν το επεισόδιο με τις δικές τους, ενώ υπάρχουν επίσης εικόνες από τις κάμερες των περιπολικών.

Η Δήμαρχος του Σάρλοτ Τζένιφερ Ρόμπερτς είπε ότι σκοπεύει να δει το βίντεο σήμερα, Πέμπτη.