Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν.Υ - Ισχυρή έκρηξη με 29 τραυματίες (φωτό + video)

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Τσέλσι του Μανχάταν, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ενώ ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε βρισκόταν μέσα σε έναν κάδο απορριμάτων. Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά από την “μαύρη” επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και άλλους αξιωματούχους της πόλης, οι ερευνητές απέφυγαν να χαρακτηρίσουν το επεισόδιο ως βομβιστική επίθεση.

“Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια”, είπε ο ντε Μπλάζιο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να “δείχνουν” ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. “Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή εναντίον της Πόλης της Νέας Υόρκης σε αυτό το χρονικό σημείο από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σε έναν πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης, ερευνάται ως σκηνή εγκλήματος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας, ένα διυπηρεσιακό όργανο που αποτελείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, έχει κληθεί να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Ο Επίτροπος της Πυροσβεστικής της Πόλης της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Νίγκρο, δήλωσε ότι από τους 29, οι 24 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής. Οι υπόλοιποι υπέστησαν αμυχές και άλλα ελαφρά τραύματα από σπασμένα τζάμια και μπάζα, είπε ο Νίγκρο.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή ώστε να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες, εντοπίζοντας λίγο αργότερα μια χύτρα ταχύτητας. Η αστυνομία με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από τα παράθυρά τους, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Το σκεύος συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια, μετέδωσε το CNN, δημοσιεύοντας την παρακάτω φωτογραφία. Λίγο αργότερα το ίδιο δίκτυο ανέφερε ότι εντοπίστηκε και ένας τρίτος ύποπτος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στο σημείο που έγινε η έκρηξη.

Υπενθυμίζεται ότι επίθεση με χύτρα ταχύτητας ήταν αυτή που είχε σημειωθεί στον μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρισκόταν σε ένα δείπνο με γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον. “Ο Πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα νεότερα στοιχεία μόλις υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες”,  δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Χίλαρι Κλίντον ενημερώθηκε για την έκρηξη μετά από ομιλία της, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «βόμβα» στη Νέα Υόρκη, 45 λεπτά μετά από τις πρώτες αναφορές για το περιστατικό πριν ακόμα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η έκρηξη στο Μανχάταν ήταν η δεύτερη που σημειώθηκε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς νωρίτερα το Σάββατο στο Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ, εξερράγη ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Ο μηχανισμός αυτός είχε τοποθετηθεί σε πλαστικό κάδο σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής ενός αγώνα δρόμου που διοργάνωνε φιλανθρωπική οργάνωση. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως οι δύο εκρήξεις συνδέονται μεταξύ τους.

Βίντεο λίγο μετά από την έκρηξη