Συνελήφθη ανήλικος για τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Σε ακόμη μια σύλληψη για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησαν στο σπίτι του συλληφθέντα στο ανατολικό Παρίσι.

Πρόκειται για έναν 15χρονο ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε την υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram για να επικοινωνήσει με τον Γάλλο τζιχαντιστή Ρασίντ Κασίμ, που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία ή το Ιράκ.

Ο νεαρός γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 και φοιτούσε στο Λύκειο. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI), όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Σύμφωνα τις πηγές αυτές, στον έφηβο είχε «προταθεί να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια» και «διατηρούσε επαφές μέσω της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram με τον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους Ρασίντ Κασίμ» για τον οποίον υπάρχουν υποψίες ότι καθοδήγησε τους τζιχαντιστές που διέπραξαν τις επιθέσεις στη Γαλλία από την περιοχή του Ιράκ ή της Συρίας.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούν ευρέως οι τζιχαντιστές, ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στα φόρουμ συζητήσεων παρά μόνο έπειτα από πρόσκληση.

Ο νεαρός συνελήφθη 5 ημέρες μετά τη σύλληψη ενός συνομηλικου του, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος είχε σκοπό να προχωρήσει σε επίθεση με αιχμηρό όπλο υπό τις οδηγίες του Ρασίντ Κασίμ.

Ο Κασίμ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους, μέσω της υπηρεσίας Telegram αποστέλλει καταλόγους με πιθανούς στόχους και σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική επικράτεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογράμμισε πως “η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι εντονότερη από ποτέ για λόγους που σχετίζονται με το επίπεδο απειλής και για λόγους που σχετίζονται με το κάλεσμα για διάπραξη δολοφονιών που απευθύνουν πρόσωπα στη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μέσα για να προτρέψουν ολοένα και νεότερους Γάλλους να περάσουν στη δράση».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο 29χρονος Ρασίντ Κασίμ είχε παρακινήσει τις δολοφονίες ενός ζευγαριού αστυνομικών στην περιοχή του Παρισιού τον Ιούνιο και ενός ιερέα σε μια εκκλησία της Νορμανδίας στα τέλη Ιουλίου.

Πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, επιβεβαίωσαν ότι στον αποκεφαλισμό του άτυχου ιερέα, ο Κασίμ “ήλθε σε επικοινωνία με τους δύο δολοφόνους και τους παρείχε οδηγίες».

Ο ίδιος επίσης είχε καθοδηγήσει τις γυναίκες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα– μετά την ανακάλυψη ενός οχήματος παγιδευμένου με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι– προκειμένου να διαπράξουν την επίθεση που σχεδίαζαν.

«Αυτό που ξεχωρίζει τη Γαλλία (από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη) είναι το μεγάλο εύρος των προσώπων που στρατολογούνται: από την πόλη ή την ύπαιθρο, Μουσουλμάνοι ή πρόσωπα που έχουν προσηλυτιστεί, άνδρες ή γυναίκες» σημείωσε ο Αρνό Ντανζάν, ευρωβουλευτής που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

«Ενέργειες όπως η απόπειρα επίθεσης με φιάλες υγραερίου, το να δολοφονούν έναν ιερέα κόβοντάς του τον λαιμό ή η επίθεση όπου ένας άνδρας παρέσυρε με το φορτηγό που οδηγούσε ένα πλήθος ανθρώπων, όλα αυτά είναι σήμερα το πρόσωπο αυτής της απειλής» που αντιμετωπίζει η Γαλλία, τόνισε ο νομοθέτης.