Τουρκία: Χιλιάδες νέες εκκαθαρίσεις - Καθηγητές κατηγορούνται τώρα για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ

Δεν έχουν τέλος οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ωστόσο τώρα γίνονται για διαφορετικό λόγο…

Όπως ανακοινώθηκε, απολύθηκαν πάνω από 11.000 καθηγητές διότι «σχετίζονται με το PKK», ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι πάνω από 14.000 καθηγητές έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι 11.285 καθηγητές απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και θα υποβληθούν σε έρευνα για τις δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, «αποβλήθηκαν διότι υποστήριζαν τρομοκρατικές οργανώσεις και τις ενέργειές τους».

Αυτό που δεν έγινε γνωστό, είναι από ποιο κομμάτι της Τουρκίας απομακρύνθηκαν οι δάσκαλοι. Στη γειτονική χώρα υπάρχουν πάνω από 850.000 καθηγητές, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των αποβληθέντων αφορά μόλις το 2% του «σώματος».

Μέχρι στιγμής -χωρίς τις νέες απολύσεις- 15.200 καθηγητές απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ άλλοι 21.000 ιδιωτικοί καθηγητές, έχασαν τις άδειές τους, με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.