Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Φρ. Ολάντ

Σε δεινή θέση βρίσκεται η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ καθώς τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το TNS Sofres-OnePoint για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας “Le Figaro” παρουσιάζουν τον Γάλλο πρόεδρο να ηττάται από όλους στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 2ας και 5ης Σεπτεμβρίου με τους πολίτες να απαντούν σε διάφορα πιθανά σενάρια συνδυασμών για τον πρώτο και δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να αποκλείεται από τον πρώτο κιόλας γύρο συγκεντρώνοντας το 11% έως 15% των προτιμήσεων των Γάλλων ψηφοφόρων. Στους ερωτηθέντες ζητήθηκε να «ψηφίσουν» με βάση εννέα πιθανά διαφορετικά σενάρια για τους υποψηφίους του πρώτου και του δεύτερου γύρου με τον Γάλλο πρόεδρο να μην ξεπερνά το 15% σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Στον πρώτο γύρο ενισχυμένος εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, αλλά επειδή -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, εκεί φαίνεται ότι θα φτάσουν η ακροδεξιά υποψήφια και ένας αμιγώς δεξιός υποψήφιος (σ.σ. είτε ο Νικολά Σαρκοζί είτε ο Αλέν Ζιπέ).

Ο κ. Ολάντ ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, ωστόσο όμως γνωρίζει ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει πολύ από την ημέρα που πέρασε τα αντιλαϊκά μέτρα. Από τον χώρο της Δεξιάς θα αναμετρηθούν ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον πρώτο γύρο ο Αλεν Ζιπέ φτάνει το 33% και η Μαρί Λεπέν το 29%. Σε άλλο σενάριο, όπου η μονομαχία κρίνεται μεταξύ Λεπέν και Σαρκοζί, η Λεπέν μένει στο 29% και ο Σαρκοζί παίρνει το 27%. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν, κινείται στα διάφορα σενάρια με 15% έως 20% και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς φτάνει το 10% έως 13%.