Ερντογάν: Έτοιμοι για κοινή δράση με τις ΗΠΑ για την κατάληψη της Ράκα

Έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Άγκυρα προκειμένου να αναληφθεί από κοινού μια στρατιωτική δράση με στόχο την κατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Σε δηλώσεις του που έκανε σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του τη Δευτέρα από την Κίνα, όπου μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της G20, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράκα.

«Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ράκα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet και έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Κίνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: “Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει ο,τιδήποτε χρειάζεται”» και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε τουρκικός ρόλος θα πρέπει να καθοριστεί σε περαιτέρω συνομιλίες.

Καταλήγοντας, ο κ. Ερντογάν διεμήνυσε ότι «σε αυτό το στάδιο, πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Δεν ρισκάρουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το Ι.Κ., το PKK, το PYD – YPG θα εγκατασταθούν εκεί».