Ανείπωτη τραγωδία στην Ιταλία- Ισοπεδώθηκαν χωριά (upd-vid-photo)

Ανείπωτη είναι η τραγωδία στην Ιταλία μετά από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική χώρα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς.

Η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ, το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί άλλοι 200 μετασεισμοί, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν επιπλέον δονήσεις το ίδιο ισχυρές με την αρχική.

Το χωριό Αματρίτσε ουσιαστικά ισοπεδώθηκε και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται εκεί. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.

o-EARTHQUAKE-570

Italy Quake

Italy Quake

Italy Quake

Εκτός από το Ακούμολι, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες  Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο.  Πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.

italia seismos6

italia seismos5

Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, εξαιτίας των κατολισθήσεων, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών αγροτικών περιοχών.

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o Δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. Ο Σέρτζιο Πιρότσι, Δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (σ.σ. την περιφέρεια της πόλης Ριέτι), δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια» ενώ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

italia-seismow

italia seismos3

italia seismos4

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Λα Ρεπούμπλικα” αναφέρει ότι και στην περιοχή του Αματρίτσε, οι σεισμικές δονήσεις (σ.σ. σημειώθηκε και μια δεύτερη, στις τέσσερις και τριάντα τέσσερα λεπτά) έχουν προκαλέσει θύματα. Σε μικρούς Δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ’Άκουϊλα, του 2009, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

italia seismos4

“Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter. Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική δέχθηκαν δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα. ανήσυχοι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της σεισμική δραστηριότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως «είναι νωρίς να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός».