Η "επανεκκίνηση" της ΕΕ μετά το Brexit - Ρέντσι, Ολάντ & Μέρκελ ανοίγουν τα χαρτιά τους

Λίγες εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα και με φόντο το Brexit, οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός των συνομιλιών είναι να βρεθούν οι τρόποι ώστε η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή έπειτα από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου από το αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit.

Συνεχίζοντας ο Ιταλός Πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, διεμήνυσε πως “πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει»,  λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με την Μέρκελ και τον Ολάντ.

Ολάντ: Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι «χάρη σε άνδρες, όπως ο Σπινέλι αναπτύχθηκε η ιδέα της διασφάλισης της ειρήνης μεταξύ των λαών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε επίσης την ιδέα της κοινής αμυντικής πολιτικής για την Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει σήμερα να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την άμυνα της και θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, χρησιμοποιώντας από κοινού την πληροφόρηση που έχει το κάθε κράτος».

«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερο συντονισμό και περισσότερους πόρους στον τομέα της άμυνας αν πρόκειται η Ευρώπη να προστατεύσει επιτυχώς τον εαυτό της και τα κράτη-μελη της», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μέρκελ: Να δοθεί έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.

Η Γερμανίδα ηγέτης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Όπως είπε, η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του δείπνου εργασίας στο οποίο παρακάθησαν αμέσως μετά οι τρεις ηγέτες.

«Σήμερα θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για μια ασφαλή Ευρώπη στην οποία θα ζούμε σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το μεγάλο κύμα προσφύγων που φθάνουν στην ήπειρο και πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό ελέγχου και προστασίας των συνόρων», υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ακόμη η κ. Μέρκελ δήλωσε: «Στην συνάντηση μας θα συζητήσουμε για την μεταναστευτική κρίση και τον ελέγχο των παράκτιων συνόρων μας, αλλά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε απαραιτήτως τη συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες».

«Η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πράγμα, και χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επίσης να κάνουμε περισσότερα με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον που μπορούν να παραμείνουν στις πατρίδες τους».

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε επίσης του Συμφώνου Σταθερότητας και του Σχεδίου Γιουνκέρ για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η Ιταλία έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε.
Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.