Τα κουβανέζικα πούρα μετά την άρση του εμπάργκο

Σε ένα ιστορικό διάγγελμά τους οι Μπαράκ Ομπάμα & Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την λήξη ή μάλλον την αρχή της λήξης του τελευταίου ψυχροπολεμικού κεφαλαίου των ‘60ς. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα κουβανέζικα πούρα;

Η χθεσινή είναι πραγματικά μια σημαντική ημέρα για τον κόσμο αφού το τελευταίο κεφάλαιο του της περιόδου του ψυχρού πολέμου μπήκε επισήμως σε τροχιά λήξης. Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ & Κούβας αποκαθίστανται και το διάσημο εμπάργκο αίρεται σταδιακά. Δεν θα κάνω ασφαλώς πολιτική ανάλυση στο FnL, θα πω απλά ότι όσοι βρεθούμε στην Κούβα τον Φεβρουάριο θα ζήσουμε για λίγο μια ιστορική εποχή… και θα περάσω στο θέμα που ενδιαφέρει την στήλη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα αρθεί πλήρως η αγορά των πούρων όπως την γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξει. Έχετε κατά νου μόνο τα εξής δύο σημαντικά γεγονότα για να καταλάβετε. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου σε απόλυτα μεγέθη για πούρα με κατανάλωση που ξεπερνά την σημερινή παραγωγή της Κούβας. Όλες σχεδόν οι κουβανέζικες μάρκες κυκλοφορούν στην αμερικάνικη αγορά ως εμπορικά σήματα από –κυρίως- αμερικάνικες και δομινικάνικες εταιρείες. Έτσι τα δομινικάνικα Paratagas για παράδειγμα πωλούνται στις ΗΠΑ όπου απαγορεύονται τα Αβάνας, αλλά απαγορεύεται να πουληθούν στην Ευρώπη όπου η κουβανέζικη Partagas έχει κατοχυρωμένο το σήμα της.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μια αναστάτωση θα δημιουργηθεί όπως και να το κάνουμε. Βέβαια η μετάβαση θα είναι ομαλή. Ήδη οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν είναι μεγάλοι, ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό, το αλκοόλ και τα πούρα. Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν μαζί τους κουβανέζικα πούρα αξίας $100 και η μεταπώληση απαγορεύεται, ενώ απαγορεύεται ακόμη η πώληση κουβανέζικων πούρων στις ΗΠΑ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι άμεσα στην αγορά.

Ωστόσο, στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε και αλλαγές και αύξηση της κουβανέζικης παραγωγής που σημειωτέον ακόμη και σήμερα είναι περίπου στο 50% του επιπέδου που βρισκόταν πριν το 1959! Ενώ είναι σίγουρο ότι και οι κορυφαίες εταιρείες από Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα, Ονδούρα κλπ θα αναζητήσουν πιο δυναμικά πλέον την τύχη τους και σε αγορές εκτός των ΗΠΑ.

Για την ώρα πάντως, εμείς, εδώ περιμένουμε την άφιξη των Edicion Limitada 2014 που αναμένονται μέσα στις γιορτές, αλλά το πιθανότερο αμέσως μετά.

Πηγή: http://www.fnl-guide.com/