Σε "θέση μάχης" Ρωσία - Ουκρανία για την Κριμαία - Οργισμένη ανακοίνωση από τη Μόσχα (upd)

Την οργή του για την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο θάνατος δύο Ρώσων, ενός στρατιώτη και ενός πράκτορα της υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) εξέφρασε με τον πιο απερίφραστο και επίσημο τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας πως θα υπάρξουν συνέπειες για το Κίεβο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ρωσία υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» της Κριμαίας είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», ότι «θα εγγυηθούμε αναμφίβολα τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Κριμαία, ενώ «προειδοποίησε το Κίεβο και τους πάτρωνές του» ότι «η ζημιά που προκαλούν στη Ρωσία, οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων, δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες». Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

Σημειώνεται ότι η Κριμαία – που ανήκε στην ουκρανική επικράτεια και προσάρτησε ντε φάκτο η Ρωσία το 2014 – παρέμεινε μόνιμη εστία έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σαββατοκύριακο ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισέλθουν στο κριμαϊκό έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας Ρώσος πράκτορας της FSB.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο δεν συνέβη, την ίδια ώρα που ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έθεσε σε ύψιστο συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κοντά στα όρια της Κριμαίας και των ανατολικών επαρχιών που ελέγχονται από φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους. Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε μάλιστα στο Ρόιτερς πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του συγκάλεσε νωρίτερα την Πέμπτη το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στην κρίση της Κριμαίας, «σε γη, ουρανό και θάλασσα», όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο Συμβούλιο ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται επίσης να συνεδριάσει, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, μετά την εκδήλωση νέας κρίσης στη σχέση της με τη Ρωσία.