Νορμανδία: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του ιερέα που σφάγιασαν τζιχαντιστές

Κάτω από δρακόντεια μέτρα κηδεύτηκε την Τρίτη ο άτυχος ιερέας Ζακ Αμέλ στον καθεδρικό ναό της Ρουέν, τον οποίο αποκεφάλισαν δύο 19χρονοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους την περασμένη εβδομάδα.

Το έγκλημα έγινε μέσα στην ίδια την εκκλησία που βρίσκεται στη Νορμανδία, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

«Ένας ιερέας δολοφονήθηκε από τρομοκράτες, έπρεπε να δώσουμε το παρών για να πούμε όχι» είπε ο Ζαν-Φρανσουά, ένας στρατιωτικός εν αποστρατεία, ηλικίας 72 ετών.

Στην επιμνημόσυνη τελετή του 85χρονου ιερέα συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ  αλλά και κάποιοι μουσουλμάνοι.

«Ήρθα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου προς τη χριστιανική κοινότητα. Ήταν καθήκον μου. Βρισκόμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά όλοι μαζί» επισήμανε ο Χασάν Χουαΐς, καθηγητής μαθηματικών στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, την κοινότητα που βρίσκεται κοντά στη Ρουέν όπου έγινε η τραγική επίθεση.

Στην περιοχή είχαν παραταχθεί 20 κλούβες  των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, ενώ όλα τα πρόσωπα που εισέρχονταν στον ναό υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο.

Στον περίβολο, σε μια τεράστια οθόνη αναμεταδιδόταν η τελετή.

Ο πατέρας Αμέλ, με καταγωγή από τη βόρεια Γαλλία, δεν θα κηδευτεί στη Ρουέν, αλλά σε μια περιοχή που η οικογένεια δεν θέλησε να αποκαλύψει, σύμφωνα με συγγενείς.