Η Τουρκία καλεί για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη για το μπλόκο στο μήνυμα Ερντογάν

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα μετά την απαγόρευση μετάδοσης μηνύματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε συγκέντρωση στήριξής του στην Κολωνία την Κυριακή. Η αστυνομία της Κολωνίας απαγόρευσε τη ζωντανή σύνδεση με την Τουρκία προκειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει χαιρετισμό σε μια συγκέντρωση στην οποία έδωσαν το «παρών» περίπου 50.000 υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ελευθερίας του λόγου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, σχολίασε πως η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει την ομιλία του Ερντογάν μέσω βίντεο ήταν «απαράδεκτη» και πρόσθεσε πως ελπίζει η γερμανική κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Γερμανός πρέσβης αναμένεται στο Τουρκικό ΥΠΕΞ το απόγευμα της Δευτέρας.