Αναστασιάδης: Ώριμο το αίτημα για λύση του Κυπριακού

Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, σε χθεσινοβραδινή ομιλία του για την 42η επέτειο από τη τουρκική εισβολή του 1974, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού “είναι πια ένα ώριμο αίτημα του Κυπριακού λαού στο σύνολο του” καθώς διαπιστώνει πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης.

«Σήμερα» είπε «βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την λύση», εξηγώντας ότι τα πλεονεκτήματα για την ελληνοκυπριακή  πλευρά είναι προφανή και έχουν να κάνουν με απαλλαγή από την κατοχή, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και προοπτικές ευημερίας.

«Για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους» πρόσθεσε, «έχει τελειώσει η περίοδος των ψευδαισθήσεων και συνειδητοποιούν πια πως η κατάσταση τους έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει και μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει πια καμία προοπτική επιτυχίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί το μόνο που θα πετύχουν θα είναι τη συνέχιση μίας παρασιτικής παρουσίας στο διεθνές περιβάλλον, υποδεικνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι, μόνο μέσα από μία λύση θα μπορέσουν και εκείνοι να απαλλαγούν από τις όποιες εξαρτήσεις και να αναδείξουν την δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυνατότητες.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «αυτό που αποτελεί το μεγάλο και κρίσιμο πλεονέκτημα για όλους μας από μία λύση του Κυπριακού, είναι το γεγονός πως θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την παρουσία και την διαρκή απειλή του τουρκικού στρατού στην ίδια μας την πατρίδα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομιλία του σχολίασε και τα πρόσφατα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία από το βράδυ του πραξικοπήματος. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως “το αποτυχημένο πραξικόπημα και η αναταραχή που προκάλεσε αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η μόνη ασφαλής λύση για την Κύπρο είναι αυτή που θα προβλέπει αποχώρηση του κατοχικού στρατού και άρση εγγυήσεων ” καθώς, όπως εξήγησε, “αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην ζούμε στο μέλλον με το φόβο μεταφοράς κρίσεων από την Τουρκία στη Κύπρο”.