Ανησυχία στη Βραζιλία για ομάδα τζιχαντιστών λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Βραζιλία λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, μετά από πληροφορίες ότι ισλαμιστική ομάδα στη χώρα ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν ήδη προχωρήσει σε έρευνες, ενώ το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αναφορές από τους ερευνητές της ομάδας Site, η οποία μεταξύ άλλων παρατηρεί τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο ίντερνετ, μία ομάδα που φέρει το όνομα «Ansar al-Khilafah Brazil» ανακοίνωσε ότι ακολουθεί τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της οργάνωσης μέσω της εφαρμογής Telegram προώθησαν την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης σε αραβικά, αγγλικά και πορτογαλικά.

«Όλες οι απειλές που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς του Ρίο ερευνώνται διεξοδικά, ειδικά όσες σχετίζονται με την τρομοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin), ωστόσο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρνήθηκε να σχολιάσει το αν οι απειλές είναι αξιόπιστες.

Τα μέτρα ασφαλείας στη Βραζιλία είναι ιδιαίτερα αυξημένα, στη σκιά της φονικής επίθεσης στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς. Τις περασμένες ημέρες αστυνομία και στρατός συμμετείχαν σε άσκηση κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη διαδρομή που θα ακολουθούν οι ομάδες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα ξεκινήσουν την 5η Αυγούστου. Επίσης εκτιμάται ότι οι επισκέπτες αναμένεται να φτάσουν το μισό εκατομμύριο.