Συνεχίζει το "ξεκαθάρισμα" ο Ερντογάν-50.000 άνθρωποι «φεύγουν» από το Δημόσιο

Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνουν οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις στις οποίες προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του πραξικοπήματος. Σχεδόν 50.000 ανθρώπους έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ 100 αξιωματούχοι παύθηκαν χθες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Εντύπωση προκαλούν κάποιοι αριθμοί:

-Στην Παιδεία 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνθηκαν από την εργασία τους ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

-Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας.

-Ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων στην ιδιωτική εκπαίδευση

-15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπήκαν σε διαθεσιμότητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Παιδεία 1.500 Έλληνες, Ισπανοί και Ιταλοί καθηγητές πανεπιστημίων 15.200 εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε δημόσια σχολεία και 21.000 από την ιδιωτική εκπαίδευση ειδοποιήθηκαν με επιστολή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ως ύποπτοι για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Μαζικές εκκαθαρίσεις έγιναν και σε ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, δικαστικό σύστημα, υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, υπουργείο Οικονομικών, γραφείο του πρωθυπουργού και Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα:

-Απομακρύνθηκαν 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας.

-Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα 100 άτομα.

-Παύθηκαν από τα καθήκοντά τους  257 άτομα που εργάζονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

-Απολύθηκαν 392 άτομα από το υπουργείο Οικογενειακών Ζητημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής.

-Σχεδόν 9.000 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών -στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί- απομακρύνθηκαν.

Ο Ερντογάν δε δίστασε δώσει εντολή από την πρώτη κιόλας στιγμή να συλληφθούν όσοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για την απόπειρα του πραξικοπήματος. Ενδεικτικό είναι πως ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι φυλακές.

Συγκεκριμένα έχουν συλληφθεί:

-6.319 στρατιωτικοί

-2.100 αστυνομικοί

-650 πολίτες

-1.481 δικαστικοί

Ανακλήθηκαν, ακόμη, οι άδειες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρονται να πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος.

Απαγορεύτηκε επίσης κάθε θρησκευτική τελετή στις κηδείες όσων φέρονται να έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα.

Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στις 11 το πρωί κατά τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας όπου ο τούρκος πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει αποστρατεύσεις ανώτατων αξιωματικών και πιθανώς αντικαταστάσεις υπουργών.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εχθές με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε αυτοσυγκράτηση .

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η Τουρκική κυβέρνηση έστειλε στην Ουάσινγκτον σε ηλεκτρονική μορφή υλικό σχετικά με τον Γκιουλέν το οποίο εξετάζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πρόσθεσε επίσης ότι “μόλις υποβληθεί το αίτημα έκδοσης από την Τουρκία, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη”.

«Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει κάθε προσπάθεια κατάχρησης της διαδικασίας έκδοσης που στοχεύει να εξυπηρετήσει πολιτικές βεντέτες», δήλωσε ο Γκιουλέν σε ανακοίνωση που εξέδωσε οργάνωση προσκείμενη σε αυτόν.