Μέι: Ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για το Brexit, υπό τον όρο της κοινής προσέγγισης όλου του ΗΒ

Με την Πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον συναντήθηκε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την τελευταία να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή του Άρθρου 50 για το διαζύγιο Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν πρώτα δεν εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για ολόκληρη τη χώρα.

«Είμαι πρόθυμη να ακούσω επιλογές και ήμουν πολύ σαφής σήμερα με την Πρωθυπουργό, ότι θέλω η σκωτσέζικη Κυβέρνηση να συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες μας. Έχω ήδη πει πως δεν θα ζητήσω την εφαρμογή του Άρθρου 50 μέχρι να έχουμε μια κοινή προσέγγιση ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου στους στόχους για τις διαπραγματεύσεις, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τα έχουμε εξασφαλίσει αυτά πριν επικαλεσθούμε το Άρθρο 50», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Σκωτία έχει επανειλημένως δηλώσει πως δεν επιθυμεί τον διαχωρισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός, έπειτα από τις συνομιλίες με τη Μέι, είπε ότι εάν οι Σκωτσέζοι θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το εάν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική Κυβέρνηση θα ήταν λάθος να το εμποδίσει.

«Θεωρώ ότι το να προσπαθήσει κάποιος να μπλοκάρει ένα δημοψήφισμα, αν είναι σαφές ότι είναι αυτό που θέλει ο λαός στη Σκωτία, θα ήταν εντελώς λάθος», δήλωσε η Στέρτζον στο Sky News.