Πολύνεκρη επίθεση με 84 νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας- Το ISIS "βλέπουν" οι αρχές

Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 84 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σκοτώθηκαν στην επίθεση στη μεγαλούπολη της νότιας Γαλλίας στη Νίκαια, όπου ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν το βράδυ της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι τραυματίες ανέρχονται σε 188 εκ των οποίων οι 48 δίνουν μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι 18 από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο οδηγός του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην Νίκαια άνοιξε πυρ, πριν τον πυροβολήσουν οι αστυνομικοί.

Στο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανοσυά Ολάντ ανέφερε ότι κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον Υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και μετά.

Ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί έγραψε στο Twitter: “Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας”. Αυτή η «εγκληματική ενέργεια» στοίχισε τη ζωή σε «δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Αλπ-Μαριτίμ, κάνοντας λόγο για «πιθανόν εκατό τραυματίες» και προειδοποιώντας πως «ο απολογισμός είναι ακόμη πολύ αβέβαιος». Ο οδηγός του αυτοκινήτου «είναι νεκρός», ανέφερε ο ίδιος.

Gallia-nikaia2

gallia-nikaia3

Truck crashes into crowd at Bastille Day celebrations in Nice

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία δήλωσε ότι έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου ανακαλύφθηκαν μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. «Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε αυτή η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας). Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Gallia-nikaia1

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων ανέφερε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

gallia-nikaia5

Truck crashes into crowd at Bastille Day celebrations in Nice

Truck crashes into crowd at Bastille Day celebrations in Nice

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό» και πρόσθεσε ότι «υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε.

gallia-nikaia8

gallia-nikaia9

gallia-nikaia10

gallia-nikaia11

gallia-nikaia12

gallia-nikaia13

Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Γαλλία - Νίκαια - επίθεση

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Αντιδράσεις ηγετών

Από τα πρώτα λεπτά μετά από την επίθεση, για το αιματηρό περιστατικό ενημερώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε από τους συνεργάτες του να τον κρατούν ενήμερο για τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο αμερικανός Πρόεδρος έδωσε σαφείς εντολές να προσφερθεί κάθε βοήθεια στη Γαλλία. Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σε ανακοίνωσή του την επίθεση.

«Εκ μέρους των Αμερικανών, καταδικάζω με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτό που φαίνεται ότι είναι μια φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια που σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες αθώους πολίτες» τονίζει η ανακοίνωση του Ομπάμα.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.