Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη Μέι - "Φαρμάκι" ο Πιτέλα για τον Κάμερον

«Η Βρετανία έχει επιτέλους νέο Πρωθυπουργό. Αντίο κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν». Αυτή τη δήλωση έκανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, λίγη ώρα αφού η Τερέζα Μέι ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της ως Πρωθυπουργού.

Με μια σύντομη επιστολή, ο Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη την Μέι. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, ο Τουσκ προσβλέπει σε μία «εποικοδομητική λειτουργική σχέση».

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ελπίδα να συναντήσει άμεσα την Μέι και να ακούσει από τη νέα Πρωθυπουργό τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που δημιούργησε το δημοψήφισμα στη χώρα της.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ένθερμος υποστηρικτής μίας πιο ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από την Μέι να κάνει αυτό που αρνήθηκε ο Κάμερον μετά από το δημοψήφισμα και να ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Βρετανία πράγματι αποχωρεί από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας», είπε ο Μισέλ, χαιρετίζοντας την επιμονή και την ισχυρή ηγεσία του Κάμερον.

Μπορεί ο Πιτέλα να έσταξε το… φαρμάκι του για τον Κάμερον, όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Τερέζα Μει, την οποία κάλεσε να ενημερώσει επίσημα για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, που προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας από την ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.