Bye Bye Bernie

Του πήρε λίγο παραπάνω καιρό αλλά ο Bernie Sanders έβαλε χθες και επίσημα μια τελεία στην αντισυμβατική, απροσδόκητα αποτελεσματική αλλά τελικώς ανεπιτυχή εκστρατεία του για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Μήπως είναι όμως λάθος να χρησιμοποιεί κανείς τη λέξη ανεπιτυχή για να περιγράψει την έκβαση της καμπάνιας του;

Ενδεχομένως.

Άλλωστε, ο 74χρονος γερουσιαστής από το Βερμόντ, σχεδόν από το πουθενά, κατάφερε να διαμορφώσει ουσιαστικά την ατζέντα των επικείμενων εκλογών, αναγκάζοντας τη Hillary Clinton να μετατοπιστεί αριστερά ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους υποστηρικτές του.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή της τελευταίας να αλλάξει το σχέδιό της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να δίνεται στις περισσότερες οικογένειες δωρεάν (tuition-free) πρόσβαση σε δημόσια πανεπιστήμια εντός της πολιτείας τους.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο Bernie αποφάσισε επιτέλους να ρίξει το βάρος της υποστήριξής του στην υποψηφιότητα της Clinton και την έκανε επίσημα endorse σε μια εκδήλωση στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η καθυστέρηση αυτή πάντως δεν αποκλείεται να του κοστίσει πολιτικά, ενώ η μετατόπιση των Δημοκρατικών στα αριστερά μένει να δούμε αν θα διευκολύνει ή θα δυσκολέψει την Clinton έναντι του Donald Trump τον Νοέμβριο.